Русия се нареди на 10-то място в световната класация на износителите на шоколад и изпревари Швейцария, според резултатите към края на деветмесечието на тази година (по приходи от експорт през последните 12 месеца). Това съобщава Асоциацията на предприятията в сладкарската индустрия ((АСКОНД), позовавайки се на доклади от ITC Trademap и UN Comtrade.

В края на септември руският износ на тези продукти в годишно изражение възлиза на 838 милиона долара. През този период Швейцария е изнесла шоколад на стойност 819 милиона долара.

Според същите данни през 2020 г. Русия е на 11-о място в световния рейтинг на износителите на шоколадови изделия с обем на доставка от 295,7 хил. тона за $729,2 милиона. Швейцария е на 10-то място с резултат от 109,8 хил. тона за 753 милиона долара.

Според оценките на АСКОНД през 2021 г. експортното направление на руската сладкарска индустрия ще се увеличи с 19,1% във физическо изражение. Обемът на доставките на местни сладкарски изделия в чужбина ще възлезе на 824,5 хил. тона за 1,68 милиарда долара. Тези числа ще бъдат рекордни за индустрията и ще надминат обема на износа (в натура) през предпандемичната 2019 г. с 30,8%.

Както се съобщава в прессъобщението на асоциацията, към септември за предходните 12 месеца, шоколадовите изделия представляват над 51,5% от износа на сладкарски изделия (в стойностно изражение). Подобна динамика позволява да се твърди, че до края на годината Руската федерация ще засили позициите си в десетте най-големи световни износители на този вид сладкиши, отбелязват от АСКОНД.

Руските сладкарски изделия се доставят в 92 страни. Основните купувачи са Китай и страните от ЕАЕС (Евро-азиатски икономически съюз). Те представляват 57% от експортните доставки. Износът обаче нараства и благодарение на продажбите в нови направления за руските сладкари като Сърбия, Бразилия, Нигерия и страните от Близкия изток, пише finmarket.ru.