Около 60 руски граждански летища проявяват интерес към инсталирането на системи за радиоелектронна борба спрямо дронове. Това казва ръководителят на Федералната агенция за въздушен транспорт "Росавиация" Дмитрий Ядров по време на работно посещение на най-голямото летище в Русия, московското "Шереметиево".

"В рамките на федералния проект, одобрен от премиера, до 2030 г. се планира да се оборудват 31 летища в Русия със системи за откриване и обезвреждане на дронове с финансиране от федералния бюджет. Освен това, има интерес от други 30 летища за реализиране на проекта със средства от извънбюджетни източници", казва Ядров, цитиран от ТАСС.

А заместник генералният директор по сигурността на "Шереметиево" Константин Попов коментира от своя страна, че московското летище е внедрило вече и тества система за откриване и обезвреждане на дронове. Ядров уточнява, че "Шереметиево" изпълнява тестовия проект "не за сметка на федералния бюджет, а за сметка на свои вътрешни средства".

Колко нови самолети ще са необходими на авиокомпаниите в света през следващите години

Колко нови самолети ще са необходими на авиокомпаниите в света през следващите години

Прогнозата на европейската авиостроителна корпорация Airbus

По-конкретно, летище "Шереметиево" е инсталирало радарно-оптичен комплекс "ЕНОТ-СД" за откриване и обезвреждане на безпилотни летателни апарати.

Уточнява се, че комплексът ще действа, като се използва изкуствен интелект, благодарение на който системата ще може да различава и класифицира обекти по тип: птица, дрон, самолет, човек или машина.

Тази характеристика на "ЕНОТ-СД" ще позволи използването на средства за радиоелектронно обезвреждане само при дронове, а не върху самолети. За отбелязване е, че специалният радар ще може да открива вкл. и дронове, летящи в радиомълчание, което "позволява да бъде покрит целия спектър на модела на заплахата от безпилотни летателни апарати", отбелязват още от летище "Шереметиево".

С колко собствени пътнически самолети разполага Русия

С колко собствени пътнически самолети разполага Русия

Руска регистрация има по-малко от една четвърт от целия авиопарк