Най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа Ryanair Holdings Plc настъпва все по-агресивно в Източна Европа, отколкото планираше по-рано, увеличавайки конкуренцията си с Wizz Air Holdings Plc – водещият нискотарифен превозвач в региона, предаде Bloombеrg.

От януари ирландската компания Ryanair обяви нови бази както в София, така и в столицата на Литва Вилнюс, Букурещ и Тимишоара в Румъния, а от миналата седмица и в чешката столица Прага. С този ход броят им достига 84. Wizz, която е базирана в унгарската столица Будапеща, обслужва всички тези пет локации. Така двата превозвача ще влязат в пряка конкуренция при някои маршрути.

Ryanair прави база с три самолета у нас. Пуска полети до 21 дестинации от София
Обновена

Ryanair прави база с три самолета у нас. Пуска полети до 21 дестинации от София

Ето до къде ще лети компанията

Преди време Ryanair се застъпваше за по-предпазлива експанзия в Източна Европа, като бе открила само осем бази там – четири от тях в Полша. Говорителят на компанията Робин Кийли обясни, че промяната в позицията е отражение на факта, че Ryanair вече е най-големият превозвач по отношение на брой пътници в големите западноевропейски пазари като Испания.

Първоначалният ангажимент на ирландската компания към новите бази ще бъде скромен, като от следващата зима там ще бъдат разположени 11 самолета Boeing Co. 737, макар че капацитетът ще бъде увеличен през лятото на 2017 г., заяви Кийли.

Авиокомпанията е превозила 101,4 милиона души през 2015 г. в сравнение с 19,2 милиона души, обслужени от Wizz, която на 23 март съобщи, че нетните приходи за годината до 31 март вероятно ще се приближат до прогнозата за 210 милиона евро.

Ryanair все още се разширява в западноевропейските пазари – например в Германия, където присъствието ѝ е по-малко. Там тя се насочва към Берлин, Хамбург и Нюрнберг.

Как навлизането на Ryanair на българския пазар ще увеличи продажбите на скоч в региона

Как навлизането на Ryanair на българския пазар ще увеличи продажбите на скоч в региона

Асоциацията по скоч уиски разчита на страната ни за подсигуряване на ръста в износа