Втората най-голяма авиокомпания в Германия по брой на превозените пътници - Air Berlin, вчера обяви фалит. Това стана, след като Etihad - основен акционер в дружеството, заяви, че няма да налива повече пари. Германското правителство вече е осигурило заем от 150 милиона евро, с които полетите да продължат, докато бъде договорена продажба на част от бизнеса и активите.

Днес обаче Ryanair, най-големият авиопревозвач в Европа по брой пътници, видя конспирация във фалита и дори подаде оплакване до властите в Германия и Европейския съюз, като заподозря, че крайната цел е да се спре експанзията й в страната.

Причината е, че се очаква Lufthansa - лидер в Германия, да придобие части от бизнеса и активите на Air Berlin, пише Reuters, цитирайки директора на компанията Майкъл О'Лиъри.

"Едно сливане ще увеличи пазарния дял на Lufthansa в Германия от 68 до 95% за вътрешни полети и от 47 до 60% контрол на целия пазар, което е нарушение на правилата в Германия и в ЕС", допълни той пред агенцията.

Германското правителство вече отрече неговите твърдения.

Air Berlin подаде документи за фалит

Вторият най-голям авиопревозвач в Германия подаде документи за фалит

След като Etihad Airways оттегли подкрепата си

Междувременно Томас Винкелман, главен изпълнителен директор на Air Berlin, обвини многократните забавяния в откриването на ново летище за фалита на компанията. Аерогарата в столицата на Германия трябваше да отвори още през 2011 г., а авиопревозвачът да премести базата си на него.

Шефът на Ryanair предрече фалита на Air Berlin и дъщерно дружество на Lufthansa

Шефът на Ryanair предрече фалита на Air Berlin и дъщерно дружество на Lufthansa

Агресивният Майкъл О’Лиъри не вижда конкуренти, които да го спрат