Шефът на най-голямата европейска нискотарифна авиокомпания Ryanair Майкъл О’Лиъри предсказа края на своите германски конкуренти – дъщерната на Lufthansa авиокомпания Eurowings (бившата Germanwings) и Air Berlin.

В интервю пред местния ежеседмичник Die Zeit той ги нарича „обречени на провал”, защото „не могат да издържат на нашите цени”. Според него Lufthansa ще закрие или продаде Eurowings в следващите 3-4 години.

Относно Air Berlin той твърди, че авиокомпанията „няма стратегически курс”. Той прогнозира, че основният акционер в дружеството арабската Etihad ще продаде дела си на местната Lufthansa до няколко години.

О’Лиъри е убеден, че до 1-2 години Ryanair ще надмине Air Berlin на родния й пазар и ще стане втората по големина авиокомпания в Германия.

Той откровено споделя, че се надява на „ценова война”. От стъпването в длъжност на новия шеф на Lufthansa Карстен Шпор преди две години мениджърът намаля разходите на нискотарифните поделения Eurowings и Germanwings.

Това според О’Лиъри обаче не е достатъчно. „Ниските разходи са нашата философия. Ние сме Aldi-то (б.р. най-евтините супермаркети в Германия) на авиобизнеса.”