Заводът на "Девня Цимент" в град Девня ще стане първото въглеродно неутрално индустриално предприятие в страната с помощта на проекта ANRAV за улавяне и съхранение на въглеродни емисии, съобщиха от компанията.

Планът е до 2028 г. да заработи система за улавяне транспортиране и съхранение на CO2 емисии с капацитет от около 800,000 тона CO2 на година.

"Девня Цимент" получава  €190 милиона за съхранение на въглероден диоксид

"Девня Цимент" получава €190 милиона за съхранение на въглероден диоксид

Въглеродният диоксид ще бъде съхраняван в изчерпани газови находища в Черно море

На церемония в Брюксел на 19 януари е било подписано споразумението за финансиране на проекта по Фонд "Иновации" на ЕС, като той е първият подобен в Източна Европа и първият, финансиран от фонда в България. Приносът му е в размер на малко под 190 млн. евро, като стратегически партньор на "Девня Цимент" е PetroCeltic, оперираща в нефтената и газова индустрия.

Снимка 603175

Остатъкът от финансирането на проекта ANRAV е планирано със собствени средства от компанията собственик на "Девня Цимент" АД, Heidelberg Materials.

"Разбираме отговорността към реализацията на този проект, информационната кампания към обществото и нашите преки съседи и ще работим усилено като екип за постигане на целта - първият въглеродно неутрален завод в Източна Европа", е цитиран в официалното съобщение да коментира Михаил Полендаков, изпълнителен директор на "Девня Цимент" АД.