Европейската комисия съобщи, че е избрала първия български проект за улавяне, оползотворяване и съхранение на въглероден диоксид в района на Югоизточна Европа. Изпълнител ще бъде компанията "Девня Цимент".

Това е един от 17-те широкомащабни проекта за чисти технологии, които ще получат общо 1,8 милиарда евро субсидии за иновации. Проектът се разработва от "Девня Цимент", която е част от германската HeidelbergCement Group и Petroceltic България и се финансира от Фонда за иновации на ЕС.

Проектът ще получи безвъзмездна финансова помощ от ЕС в размер на 190 милиона евро, което означава, че ще бъде сред най-големите инвестиционни проекти в България през последните няколко години, съобщиха от "Девня Цимент".

Може ли биткойнът да намали глобалните емисии на парникови газове

Може ли биткойнът да намали глобалните емисии на парникови газове

Според ново проучване копаенето на криптовалутата може да елиминира 0,15% от глобалното затопляне до 2045 година

Проектът е първият в Източна Европа, който има потенциала да се превърне в CCUS-клъстер за България и съседните Румъния и Гърция, като по този начин подкрепя климатичните цели на региона на Югоизточна Европа (ЮИЕ) до 2030 година, отбелязва ЕК.

"Девня Цимент" е най-големият завод за производството на цимент у нас. От 2016 година предприятието е част от HeidelbergCement Group - една от водещите компании за производство на строителни материали в света. Гигантът има активи в 50 държави и повече от 51 хил. служители по целия свят.

Производството на цимент е една от най-замърсяващите дейности на човека - само компаниите в този сектор емитират около 7% от всички парникови газове.