В последно време влиянието на копаене на биткойни върху околната среда е актуална дискусия, тъй като активистите, занимаващи се с изменението на климата смятат, че добивът или т. нар. копаене е твърде енергоемко. Въпреки тази теза, скорошен доклад, написан от анализатора на ESG Даниел Батен, обяснява, че добивът на биткойни всъщност може да намали световните въглеродни емисии с 5,32%. Проучването твърди, че ако предприятията за копаене на биткойни подходят "агресивно" към метана, добивът на биткойни има потенциала да намали 0,15% от глобялното затопляне до 2045 година.

Анализаторът на ESG твърди, че добивът на биткойн в момента е единственият "технологично осъществим" начин за намаляване на емисиите на метан

На 23 май 2022-а главният изпълнителен директор на Geneious и Даниел Батън публикуват въпросиня доклад, който показва, че противно на повечето твърдения, добивът на биткойни може да помогне на околната среда. Според Батън добивът на биткойни е един от малкото начини за премахване на въглеродните емисии по устойчив начин.

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, освобождава 5% от персонала си след срива на криптовалутите

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, започва да освобождава служители

Това е третата криптокомпания, която освобождава служители

"Намаляването на емисиите на метан е най-бързият начин за намаляване на глобалното затопляне и допълва стратегиите за намаляване на емисиите на CO2,"посочва Батън. 

Копането на биткойни е критикувано масово за използването на твърде много енергия. Мнозина вярват и че някои налаганите от държавите регулации са необходими, за да се избегнат спекулации с криптовалутите. Основните играчи в криптоиндустрията напоследък въвеждат различни концепции, които са подходящи за т. нар. ESG (екологично социално управление) в екосистемата за копаене на цифрова валута. Наскоро излезе доклад, който обхваща данните за потреблението на електроенергия от добива на криптовалутата. Той показва, че нивата на потребление са намалели с 25% през първото тримесечие на 2022 година.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Изследването на Батън обаче отива по-далеч и отбелязва как добивът на биткойни е по-ефективен от използването на въглеродни кредити или правителствени стимули.

"Добивът на биткойни в момента е единственият начин за изгаряне на изтичащ метан, който е икономически и логистично осъществим без въглеродни кредити и без намесата от страна на правителствата на големите индустриализирани държави, които трябва да издават данъчни стимули в унисон", обяснява докладът.

Консумацията на енергия при копаене на биткойни е очевидна, но ползите за околната среда, които същестмвуват, просто още не са очевидни

Според доклада добивът на най-популярната криптовалута би могъл да помогне най-много в районите, в които вредните вещества се изхвърлят от нефтената и газовата индустрия. Добивът на биткойни може да помогне и в борбата с депонирания газ там, където има стари петролни кладенци.

И още - добивът на биткойни може да смекчи проблемите с газовите отпадъци, свързани с обработването на биогаз като оборска тор, както и отпадъци от хранителната промишленост. 

Батън твърди, че има редица погрешни схващания относно добива на биткойни. Част от тях включват:

   "Изгарянето на метан отделя CO2, което ще увеличи въглеродните ни емисии"

   "Трябва да се фокусираме върху възобновяемата енергия, а не върху изгарянето на метан"

   "Ползите от генерирането на енергия от изгорен газ са незначителни"

   "Селското стопанство е най-големият замърсител с метан: яденето на по-малко месо ще реши проблема"

Биткойн се срина под 23 000 долара след срив на две големи платформи

Инвеститорите в най-голямата криптовалута загубиха 18% от парите си само за ден

Най-голямата криптовалута падна на нивата от декември 2020 година

Според експерта всяка една от гореспоменатите причини е грешно изчислена, а истината е, че добивът на биткойни може да намали световните емисии на метан дори по-бързо от целите на Програмата на ООН за околна среда.

"Добивът на биткойни може да елиминира 0,94 + 4,38 = 5,32% от всички глобални емисии. Това представлява 23% от всички глобални емисии на метан: повече от половината от целта на UNEP за намаляване на метана", заключава проучването на Батън.

Анализаторът на ESG добавя, че добивът на криптовалутата има потенциал да постигне половината от нашата цел за намаляване на метана. Тоест, има потенциал да помогне на човечеството да избегне почти 0,15% от затоплянето до 2045 година. Доколкото ни е известно, това не може да се твърди за никоя друга технология.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.