Водещи руски работят по нов проект, който да им помогне да запазят поне краткосрочен достъп до световната финансова система в случай, че бъдат включени в нови американски санкции, пише Reuters, цитирайки свои източници.

"Сбербанк", ВТБ, "Газпромбанк" и други проучват как могат да си осигурят достъп до американски долари и други основни чуждестранни валути чрез т.нар. кореспондентски сметки, посочват източниците. Банките имат достъп до финансови услуги в различни юрисдикции и предоставят международни разплащания на клиентите си в различни валути именно чрез кореспондентски отношения с други банки.

Работата по новата схема, която руските банки подготвят заедно с представители на Министерство на финансите и централната банка, е започнала още миналата година. Тя, най-вероятно, няма да може да работи в дългосрочен план, но може да избегне паника, ако една или повече големи банки загубят достъпа си до трансакции в долари.

Как руските банки увеличават печалбата си въпреки санкциите на САЩ?

Как руските банки увеличават печалбата си въпреки санкциите на САЩ?

И ще продължи ли този успех

Миналата година американските депутати подготвиха чернова на нови санкции, според която някои от най-големите банки ще загубят своя достъп до американската доларова система. Сред тях са "Сбербанк", ВТБ, "Газпром", Руската земеделска банка (Росселхозбанк), "Промсвязбанк", ВЕБ и Московска банка. Той не е влязъл в сила.

Но руските банки се опасяват, че ще попаднат под ударите на санкциите и подготвят план.

Централната банка и "Газпромбанк" отказват коментар, а останалите институции дори не са отговорили на молбата за такъв.

Двете най-големи заплахи за банковия сектор в Русия е той да загуби достъпа си до SWIFT и до чуждестранна валута, която обикновено се получава от американски банки чрез кореспондентски сметки. В първия случай Русия вече има собствена система, подобна на SWIFT, която обновява в момента.

А за чуждестранната валута има редица възможности, казват източниците.

Русия и Иран спират да ползват долари в двустранната търговия

Русия и Иран спират да ползват долари в двустранната търговия

Ще търгуват в националните си валути или в евро

Временно решение

Основната възможност разчита поне една голяма руска банка да остане извън санкционния списък и да запази достъпа си до чуждестранна валута чрез кореспондентски сметки. Така другите ще използват тази сметка, за да получават долари.

Използването на кореспондентски сметки ще затрудни проследяването на трансакциите между банките. Това ще бъде само "временно решение", което може да работи едва три или четири месеца. Но този период ще даде възможност на банките да намерят алтернатива, а в същото време няма да допуснат паника сред клиентите.

Другите възможности включват централната банка да предостави валута на "чиста банка", която също да ги разпределя на останалите. Третият вариант е "чистата банка" да бъде изпусната, но използването на кореспондентски сметки директно с централната банка увеличава възможността самата тя да попадне под санкции и заради това този вариант е малко вероятен.

Путин не може да откаже руските компании от доларите

Путин не може да откаже руските компании от доларите

Желанието на руския президент да намали рисковете, като използва друга валута, удрят на камък