Централната банка на Русия разпродаде $101 милиарда през 2018 година, най-голямата в историята разпродажба на американската валута заради опасения от нови санкции. Но опитът на Кремъл да накара и останалата част от икономиката да се откаже от всемогъщия долар не върви толкова добре, пише Bloomberg.

Въпреки честите публични изяви на президента Владимир Путин, в който той призовава за "де-доларизация", дори държавните компании все още пазят валутата.

Преминаването към рублата, юана или еврото означава по-високи разходи и трудности при намирането на банка, казват мениджъри. Правителствената програма за ускоряване на промяната едва се е отлепила от земята.

Русия е сменила 100 милиарда долара за йени, юани и евро

Русия е сменила 100 милиарда долара за йени, юани и евро

Страхът от санкции предизвика мащабна промяна на структурата на резервите

"Руската рубла е по-малко стабилна от която и да е друга валута. За международните опеерации е нужна стабилна такава", казва Алексей Кудрин, който оглавява държавния одитен орган.

Русия разчита на долара за почти три четвърти от годишна си търговия, която достига $598 милиарда - макар под 5% от нея да е със САЩ. Китай, която се включи в публичните призиви доларът да бъде заменен, разчита на 90% от сделките си на зелената валута. Купувачите на руския износ също не желаят да сменят валутата.

Но санкциите, въведени заради анексация на Крим, както и заради твърденията за намеса в американските избори, както и страхът от нови санкции карат Кремъл да увеличи усилията си..

"Ние не изоставяме долара, а доларът изоставя нас", заяви през ноември Путин. "Нестабилността на плащанията в долари създава желание в множество световни икономики да намерят алтернативни резервни валути и да създадат платежни системи, независими от долара", каза още той.

Идва ли краят на хегемонията на долара?

Идва ли краят на хегемонията на долара?

Основната световна валута се сблъсква със сериозни рискове и яростен съперник

Европейският съюз работи по стимулиране на употребата на евро в търговията и финансите. Но усилията за създаване на механизъм, който да позволи на компаниите да работят в Иран без опасността от американските санкции засега не дават резултат.

Множеството от стъпките, предприети от руски компании, засега са само символични. Държавният диамантен монопол Alrosa приема плащания и в други валути, но засега сделките в такива са едва 0,1 процента през миналата година. "В нашата индустрия всичко се оценява в долари", казва президентът Сергей Иванов.

Самата Евразийска банка за развитие - специална институция, която Русия създаде, за да стимулира връзките със своите съседи - работи в долари и плаща заплати в американската валута, казва нейният директор Андрей Белянинов. Вагит Алекперов, който оглавява "Лукойл", заяви през декември, че вторият най-голям петролен производител в Русия няма намерение да диверсифицира употребата на валути, тъй като това би било "почти невъзможно".

Разбира се, има изключения. Severstal - производителят на стомана, контролиран от втория най-богат човек в Русия, заяви, че започва да приема евро за своя износ. "Газпром" вече получава плащания в евро за доставката на газ до Европа. Предложение на кабинета за намаляване на данъците за компаниите, които намалят употребата на долари, също може да помогне.