В продължение на десетилетия американският долар е смятан за всемогъщ. Той е платежното средство, което движи съвременния свят и оцелява във всякакви кризи, войни и рецесии.

"Зелените пари" са основен елемент в световната търговия - в долари се измерват както петролът, така и останалите валути, но и основните стоки и услуги в глобалната икономика.

Щатската валута е летвата, по която се равняват всички останали, основният аршин, с който се измерва богатството.

Напоследък обаче доларът се изправя пред все по-големи предизвикателства, които заплашват ключовия му статут на основната резервна валута в света.

В новата тримесечна прогноза на Saxo Bank главният валутен стратег Джон Харди твърди, че американската валута е "все по-нефункционираща" и има спешна необходимост да бъде заменена. Експертът изтъква актуалните икономически и геополитически рискове, които заплашват хегемонията на американската валута.

Китай, юаните и петролът

Заплаха номер едно е нарастващата мощ на Китай, който има все по-значима роля в световната търговия и финансовите пазари, и се стреми към "дедоларизация", опитвайки се да насърчи търсенето на юана. "Китай е съсредоточен върху ползите от това собствената му валута да играе по-голяма роля и постепенно да замени долара в световната търговия", посочва Харди.

Пекин вече обяви намерението си да купува петрол в юани и да позволи на търговските си партньори да ги обърнат в злато. Обръщането в злато е умен ход на китайските власти, тъй като предоставя на страните износителки на петрол по-голяма степен на комфорт.

Китай може да си позволи да налага правила, тъй като вече е най-големият вносител на суров петрол в света. Запазването на стабилна валута, докато купува петрол в юани, ще бъде първата стъпка към увеличаване на световното търсене на китайската валута.

Прехвърлянето на търговията с петрол от долари в юани ще отнеме транзакции на стойност между 600 млрд. и 800 млрд. долара от американската валута, които ще отидат в китайски ръце.

Подобен ход ще доведе до по-голямо търсене на нещата в Китай, независимо дали са ценни книжа, или стоки и услуги. Което ще е огромен плюс за растежа на Китай и затова те се стремят към него, твърдят експерти.

Пекин има могъщи съюзници в тази битка. "Русия и Иран, които дълго страдаха от американските финансови и търговски санкции, ще бъдат щастливи участници в тази схема и биха могли да осигурят критична маса", посочва Харди.

По-интересно е дали традиционните американски съюзници и важни играчи на петролния пазар, като Саудитска Арабия (най-големият износител на петрол в света), ще рискуват да предизвикат гнева и финансовата мощ на Вашингтон, съгласявайки се да получат юани за петрол.

Китай ще "принуди" Саудитска Арабия да търгува с петрол в юани и когато това се случи, останалата част от петролния пазар ще последва примера й и ще изостави щатския долар като световна резервна валута, предвижда Карл Вайнберг, главен икономист и управляващ директор на High Frequency Economics.

Европа и Япония

Два от основните политически и икономически съюзници на САЩ - Европа и Япония ще се стремят към все по-малка зависимост от щатския долар, обръщайки все по-голямо внимание на фискалната политика, за да решат вътрешните си проблеми.

Европейските бюджетни разходи ще се съсредоточат върху подобряване на слабостите в отбраната, докато Япония ще стартира план за фискални стимули от 2 трилиона йени (17.8 млрд. долара).

Протекционистките на идеи на президента Тръмп и провалените търговски партньорства с Европа и страните от Югоизточна Азия също лишават щатския долар от едно от основните му оръжия - основно разменно средство в свободната търговия. Междувременно Европейския съюз и Япония работят върху собствено търговско споразумение, но без участието на САЩ.

Макар Вашингтон да се нуждае от свежо финансиране на увеличаващите се дефицити, той няма как да го получи, а Федералният резерв води колеблива монетарна политика.