Руските банки намират начини да се справят със западните санкции, благодарение на подновения фокус върху банкирането на дребно и увеличените, подкрепени от държавата, инвестиции подкрепят бум на печалбата, пише The Wall Street Journal.

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на държавната ВТБ, посочва, че руските банки все повече трябва да разчитат на финансиране и проекти от държавата, за да поддържат приходите си на фона на санкциите.

САЩ и Европа наложиха санкции с широк обхват върху редица руски компании и бизнесмени от 2014 г. насам по обвинения за намеса на руското правителство в изборния процес в Щатите, хакерство, както и заради агресията в Украйна.

Купуването на оръжия от Кремъл носи риск от санкции. Защо страните все пак предпочитат Русия пред САЩ?

Купуването на оръжия от Кремъл носи риск от санкции. Защо страните все пак предпочитат Русия пред САЩ?

Цената е само единият от три важни фактора

Името на Костин присъства в списъка санкции и в лично качество, и като директор във ВТБ. Заради тях той не можа да посети и срещата на Световния икономически форум в Давос през януари. Организаторите го помолиха да не идва за първи път от две десетилетия заради страх от реакцията на щатската делегация.

Неговата банка загуби достъпа си до западните капиталови пазари, а някога водещият бизнес по придобивания и сливания се срина, след като руската икономика забави ход, а чуждестранните компании се изтеглиха.

Костин казва, че големият руски бизнес е под натиск, тъй като "отсрещната страна смята, че руското правителство преследва определени грешни политики. Те [американските политици] ме правят отговорен за правителството".

Кремъл може да си отдъхне. САЩ е напът да отложи новите санкции срещу Русия

Кремъл може да си отдъхне. САЩ е напът да отложи новите санкции срещу Русия

Бавното налагане на някои от ограниченията сериозно отслабва ефекта им

ВТБ, заедно с други големи руски банки, отговори, като се обърна към руската централна банка и местните облигационни пазари, за да набира нужните средства. За да компенсира загубата на инвестиционния бизнес, ВТБ увеличи участието си във финансирането на инфраструктура, превръщайки се във важен правителствен партньор в програмата за фискални стимули на стойност $100 милиарда, която Кремъл предприе, за да подкрепи растежа.

ВТБ и конкурентите ѝ преместват фокуса си от закъсалия корпоративен сектор към банкирането на дребно, подхранвайки двуцифрен растеж при потребителските кредити в Русия тази година.

Тези промени позволиха на руския банков сектор почти да удвои печалбата си през първите 10 месеца на 2018 г., спрямо година по-рано.

Русия вече печели от санкциите на САЩ срещу Иран

Русия вече печели от санкциите на САЩ срещу Иран

В същото време Москва подава ръка на Техеран срещу Вашингтон

Сбербанк, най-голямата банка в Русия, отчете по-рано ръст на печалбата и силен растеж при потребителските заеми. Няколко други руски банки също отчитат повишение на печалбата.

Но този бум може и да не продължи дълго. Централната банка започва да затяга правилата за кредитиране, за да не позволи създаването на балон. Костин пък посочва, че има недостиг от привлекателни големи инвестиционни проекти в страната.

Растящото партньорство между ВТБ и правителството предизвика критики, че банката вече играе като "банката на Кремъл", нещо, което Костин отрича. И посочва, че Кремъл е длъжен да подкрепя бизнесите, които страдат поради политически причини.

Отричайки, че наскоро ВТБ е използвала кредитна линия от централната банка, за да помогне на катарския суверенен фонд да плати дял в руска петролна компания, той посочва още, че "По време на 22-годишното ми управление на банката нито един път не съм получавал заповед да дам кредит на някого".