Руските оръжейни системи S-400 струват частица от тези, произведени от американски компании - и това е една от големите причини няколко държави да проявяват интерес да правят бизнес с Кремъл - въпреки потенциала от скандал, пише CNBC.

Руските S-400 струват около $500 милиона, докато Patriot Pac-2 струва $1 милиарда, а THAAD около $3 милиарда, разказва медията, цитирайки свои източници. Lockheed Martin произвежда THAAD, а Raytheon - Patriot.

Около 13 държави са изразили интерес да закупят оръжейната система от Русия - ход, който може да предизвика санкции от Вашингтон. През септември САЩ наложиха санкции срещу Китай заради покупката на ракети и изтребители от Русия.

Индия купува руски ракети С-400 за $5 милиарда, грозят я тежки санкции от САЩ

Индия купува руски ракети С-400 за $5 милиарда, грозят я тежки санкции от САЩ

Азиатската държава модернизира армията си и с руско, и с американско оръжие

Една от причините руските системи да бъдат толкова по-евтини, е, че идват без продължителния период на включена в пакета поддръжка. "Когато чужда армия купува американски оръжия, освен самата поръчка, тя си купува и партньорство с американската армия", припомня и Андрю Хънтър, директор на Defense-Industrial Initiatives Group в Center for Strategic and International Studies. "И това, заедно с осигурената поддържка и техническа помощ, са голяма част от добавената разлика в цената".

S-400, наследник на S-200 и S-300, направи дебюта си през 2007 г. В сравнение с американските конкуренти, руската система може да бъде насочена срещу по-широк кръг цели, има по-дълъг обхват, както и има възможност да се прицелва срещу няколко цели едновременно.

Източник на CNBC сочи, че - въпреки че няма перфектно оръжие - S-400 надхвърля възможностите дори и на THAAD, която е смятана за перлата в короната на американската военна индустрия.

Друга причина страните да избират да правят бизнес с Кремъл е, че покупката на оръжия от американското правителство е тежък и бавен процес. Освен това Москва е готова да забърза продажбите, пренебрегвайки регулаторни проблеми.

Китай, Индия и Туриця вече подписаха договори за доставка.

Китай, която се намира в търговска битка със САЩ, скоро ще получи финалната доставка. Индия - най-големият купувач на руско оръжие, подписа миналия месец, а Турция - съюзник в НАТО - се готви да получи доставките си през следващата година.