Съединените щати предупредиха Индия заради планирано закупуване на ракетни комплекси С-400 от Русия, че подобно действие би донесло санкции на Ню Делхи съгласно американското законодателство.

Индийските военни искат ракетните батерии, както като възпиращо средство срещу Китай, така и да спечелят предимство пред традиционния си съперник - Пакистан, тъй като те могат да проследяват и свалят бойни самолети, дори и такива със стелт, в безпрецедентни диапазони.

Индия и Русия ще подпишат сделката за ракети, оценена на повече от 5 млрд. долара, по време на посещението на Путин за ежегодни разговори с индийския премиер Нарендра Моди, започнали в четвъртък, съобщиха от Кремъл.

Индия не се отказва от купуването на руски ракети С-400 за $5,5 милиарда

Индия не се отказва от купуването на руски ракети С-400 за $5,5 милиарда

Въпреки натиска от САЩ, опасяват се и от продажбата им на Пакистан

САЩ обаче предупредиха държавите, които търгуват със секторите на отбраната и разузнаването в Русия, че ще бъдат изправени пред автоматични санкции в рамките на широкообхватното законодателство, наречено "Противодействие на американските противници чрез санкции", което влезе в сила през август.

Законът има за цел да накаже Путин за анексирането на Крим от Украйна през 2014 г., участието в сирийската гражданска война и намесата в президентските избори през 2016 г. в САЩ.

"Настояваме всички наши съюзници и партньори да се откажат от сделки с Русия, които биха предизвикали санкции в рамките на този закон", каза представител на Държавния департамент на САЩ.

Индия купува от Русия четири фрегати за $2,2 милиарда

Индия купува от Русия четири фрегати за $2,2 милиарда

Плащането може да стане с рупии, заради санкциите на САЩ

В санкционния списък влизат "нови или качествени ъпгрейди в способностите - включително системите С-400 за въздушна и противоракетна отбрана".

Миналия месец Вашингтон наложи санкции на китайската армия за закупуването на руски бойни изтребители, както и заради ракетна система С-400, купена през тази година.

САЩ са загрижени и за решението на члена на НАТО Турция да купи руската ракетна система, като я смятат за несъвместима със системите на алианса.

Държавите, внесли най-много оръжие за последните 67 години

Държавите, внесли най-много оръжие за последните 67 години

Сред тях изненадващо е и САЩ

Правителството на Моди, хванато в кръстосания огън между САЩ и Русия, се надява, че президентската администрация във Вашингтон ще разреши покупката на това оръжие, твърдят официални източници от Ню Делхи.

Министърът на отбраната Нирмала Ситхараман заяви пред репортери, че Индия приключва сделката, за да купи системата за въздушна отбрана от Русия, с която има дългогодишни военни връзки.

"Преговорите за системите за противовъздушна отбрана С-400 са продължили доста време и са на етап, в който могат да бъдат завършени. Имаме голямa история от покупки на отбранително оборудване от Русия", каза Ситхамаран миналата седмица.

Кое оръжие Русия иска да продава на ключовите съюзници на САЩ?

Кое оръжие Русия иска да продава на ключовите съюзници на САЩ?

Москва вече има договори сключени с няколко държави

Повече от 80% от военното оборудване на Индия е съветско във времето на Студената война, но след разпадането на СССР Ню Делхи разнообрази оръжията си.

САЩ са един от най-големите си доставчици на оръжие на Индия, със сделки за 15 млрд. долара само през последното десетилетие.

Компании като Lockheed Martin и Boeing водят в надпреварата да продадат на индийските военни стотици бойни самолети, които да заменят старите им изтребители МиГ.

5,5-милиардна сделка между Русия и Индия за С-400 е в задънена улица

5,5-милиардна сделка между Русия и Индия за С-400 е в задънена улица

Индия не дава повече от 4,5 милиарда долара

Правителството на Моди се надява, че администрацията на Тръмп няма да наруши нарастващите отбранителни връзки с най-големия вносител на оръжие в света, като наложи санкции, поискани от Конгреса на САЩ.

Администрацията на Тръмп се изправи пред конкурентен натиск от страна на Конгреса, преследвайки твърда линия срещу Русия.

"Администрацията е критична към закона за санкциите и се бори усилено за отмяна на сочената ограничението, но възраженията й бяха отхвърлени от Конгреса", каза Джеф Смит, специалист по Южна Азия в фондация Heritage.

"Администрацията не само се опитва да навигира конкурентни геополитически интереси, но и относително строги условия, наложени от Конгреса, решен да върже ръцете й относно политиката към Русия", обясни експертът.