Индия няма намерението да се откаже от закупуването н модерните руски зенитни ракетни комплекси С-400 "Триумф", независимо от възраженията на САЩ. Това пише индийският вестник Hindustan Times.

Според източници на изданието, в рамките на следващия етап от сделката министерството на отбраната на Индия трябва да получи одобрение от Правителствения комитет по отбрана за купуване от Русия на пет комплекса С-400 на обща сума от порядъка на 5,5 милиарда долара.

Както се отбелязва, към днешния ден военното министерство не получавало никакви указания за преустановяване преговорите по сделката.

Сега, когато двете страни за завършили преговорите, Комитетът по отбраната, начело с премиера Моди предстои да вземе окончателното решене, съобщава Hindustan Times, цитиран от РИА Новости.

Заедно с това изданието отбелязва, по думите на неговите източници, че властите в Ню Делхи се опасяват Русия да не продаде своите С-400 на Пакистан, вероятно чрез Китай, ако Индия се откаже от сделката на този етап.

5,5-милиардна сделка между Русия и Индия за С-400 е в задънена улица

5,5-милиардна сделка между Русия и Индия за С-400 е в задънена улица

Индия не дава повече от 4,5 милиарда долара

По рано шефът на комитет по въоръжените сили към Долната камара на американския Конгрес заяви в интервю пред тв канала NDTV, че купуването на С-400 от Русия може да се отрази на военното сътрудничество между Индия и САЩ.

Към настоящия момент Русия и Индия са големи партньори във военно-техническата област. Над 70% от въоръжението, от бойната техника на индийската сухопътна армия, както и на индийските ВВС и ВМС са съветско и руско производство. Москва доставя ежегодно оръжие и друга техника в Индия за милиарди долари.