Преговорите между Русия и Индия за закупуването на 5 противовъздушни ракетни системи С-400 "Триумф" са в задънена улица, съобщиха медиите.

Русия настоява да получи $ 5.5 милиарда за петте С-400, както и високи такси за обучение, а също така отказва да прехвърли технологията на три типа управляеми ракети, цитира американско списание Defense News служител на Министерство на отбраната на Индия.

Той добавя, че още няма изработен план за обслужването на системите, както и предоставянето на резервни части за тези ракетни комплекси.

Друг представител на министерството потвърди, че договорът с Русия няма да бъде подписан в близко бъдеще. Той е сигурен, че Индия няма да плати повече от 4,5 млрд. долара за 5-те системи С-400. Сделката ще бъде част от програмата "Направи в Индия" за производството на резервни части за зенитни ракетни комплекси, подчертава служителят.

През декември 2017 г. руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обяви, че договорът с Индия за доставка на системата за въздушна отбрана С-400 може да бъде подписан в близко бъдеще.

На 19 декември м.г. посланикът на Индия в Русия Панкадж Саран заяви, че страните продължават техническите преговори за доставката на С-400, наблягайки на това, че процедурата за сключването и изпълнението на тези споразумения "ще отнеме време", припомня деловото издание "Взгляд".

От руският представител в сделката - Рособоронэкспорт и производителят на системите "Алмаз- Антей", не коментират засега ситуацията.

По-рано Русия сключи договор за доставка на С-400 на Турция и постигна споразумения по този въпрос със Саудитска Арабия. През август бе съобщено, че Рособоронэкспорт е започнал да изпълнява контракта за доставката на ракетните комплекси С-400 в Китай.