Индия има намерение да подпише с Русия споразумение а закупуването на четири фрегати за Военноморските сили на страната. Обсъждат се последните детайли на сделката за 2,2 милиарда долара, пише индийският вестник The Economic Times.

Става дума за придобиването от Индия на четири бойни кораба от т.нар. проект 11356 - фрегати тип Talwar. Те са построени с използването на стелт технологии и оборудвани с установки за вертикално изстрелване на ракети.

Фрегатите от проект 11356 са предназначени за нанасяне на удари по надводни и подводни плавателни съдове в близки океански морски зони, както из въздушни цели самостоятелно или в състава на корабни групи. Те са въоръжени с 100-мм оръдие тип А-190, ударни и зенитни ракетни комплекси, както и торпеда. Фрегатата има водоизместимост 3620 тона и дължина 124,8 метра, като на нея може да се базират хеликоптери тип Ка-27. Автономното плаване на фрегатата е 4850 мили, а максималната скорост - 30 възли.

Индия не се отказва от купуването на руски ракети С-400 за $5,5 милиарда

Индия не се отказва от купуването на руски ракети С-400 за $5,5 милиарда

Въпреки натиска от САЩ, опасяват се и от продажбата им на Пакистан

Едно от най-големите между двете страни споразумение във областта на военното сътрудничество ще бъде подписано по време на срещата на Владимир Путин с индийския премиер Нарендра Моди в Дели през октомври.

Две от фрегатите ще бъдат построени в корабостроителницата в индийския щат Гоа, а другите две в Калининград, отбелязва изданието, цитирано от руските медии.

Индия може да заплати за фрегатите с рупии, доколкото санкциите на САЩ усложняват купуването на оръжие от Русия и банките в Индия не могат да превеждат долара на компаниите от руския военнопромишлен комплекс.