Само дни след повторното въвеждане на петролните санкции срещу Иран от страна на Съединените американски щати, вече може да обявим победител: Русия, пише The Wall Street Journal.

Новите ограничения, които заплашват със санкции купувачите на петрол от Иран, влязоха в сила в понеделник. Заради тях рафинериите в Европа и Азия, които доскоро бяха сред големите купувачи на ирански петрол, трябва да си намерят алтернативни доставки. И стъпка напред излязоха руските петролни компании, които "откраднаха" клиентите на санкционираната държава. Още повече, че петролът, произвеждан от двете държави, е почти еднакъв, което прави смяната за рафинериите лесна.

В същото време обаче Москва предлага на Техеран спасителната линия, като заяви, че не смята да се съобразява с Вашингтон и ще купува част от износа на Иран, като предлага да плаща с бартери и да ползва петрола за собствени нужни.

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Администрацията на Тръмп прави нещо, което президентът на Русия не успява от почти две десетилетия

Самата Русия брои Иран като ключов съюзник във войната в Сирия. Кремъл вече разкритикува САЩ за санкциите.

В последните месеци Москва неколкократно заяви, че ще купува по поне 100 000 барела петрол дневно от Иран. И предлага да плаща с машини и храна. Русия даде и обещание за инвестиции в петролния сектор, след като западните компании се изтеглиха.Новите санкции срещу страната специфично целят петрола като най-важният икономически стълб. Властите в САЩ целят да спрат всички 2,2 милиона барела, които Иран изнася дневно, заплашвайки купувачите.

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Скъпият петрол и евтината рубла влияят добре на финансите на Русия

Русия е по-малко уязвима, тъй като така или иначе вече има наложени санкции срещу нея, а икономиката и финансовата ѝ система са по-малко зависими от САЩ, отколкото са тези на страните от Западна Европа.В същото време, Русия ще замени Техеран на световния пазар на петрол. Страната вече увеличи добива си с половин милион барела дневно спрямо миналата година, достигайки 30-годишен рекорд. През октомври производството достига 11,41 милиона барел дневно.

Част от него вече пътува за бившите клиенти на Иран - особено в случая с Европа.Италианските рафинерии Eni и Saras, например, вече купуват повече петрол от Русия, особено от сорта Урал, твърди изданието, цитирайки свои източници.

Total пък спря да купува от Иран още през юли и през следващия месец започна да купува по 217 000 барела дневно от Русия. Турция също поднови вноса от Русия след тримесечно прекъсване.

Анкара също заяви, че няма да се съобразява със санкциите на САЩ, но много от компаниите ѝ имат близки международни връзки и това ги прави уязими.

Промяната вече се отразява и във финансовите отчети на руските петролни гиганти. Роснефт отчете трикратен скок е нетните приходи до 451 милиарда рубли за първите девет месеца на годината, основно заради по-голямото производство и повишената цена на Урал.