Американският Конгрес не се очаква да приеме законодателство, което да разпореди нови санкции на САЩ срещу Русия преди края на годината, тъй като вместо това депутатите ще се съсредоточат върху мерките за държавните разходи, съдебните номинации и законопроекта за земеделските стопанства, пише Bloomberg.

Група от сенатори от двете основни партии действаше активно през лятото, за да събере нови предложения за санкции в Русия след срещата на президента Доналд Тръмп с руския президент Владимир Путин в Хелзинки.

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

Сенатори внесоха "закон от ада" като отмъщение за намесата на Кремъл в американските избори

Сенаторите, участващи в изготвянето на новото санкционно законодателство, през септември са предупредили съветниците си да отменят ваканционните си планове за есента и да се съсредоточат върху законите. Преди междинните избори Министерството на финансите почти всекидневно е предоставяло всякаква техническа помощ на съветниците на Конгреса, твърдят източници на Bloomberg.

Но предвид наближаващото встъпване в длъжност на новоизбраните депутати през януари, времето за действие по законите е кратко. "Нямаме много време. Това ще бъде истинско състезание, освен ако всички не искат да останат тук за Коледа", каза републиканският сенатор Джон Корни от Тексас.

Държавният дълг е последната крепост на Русия срещу санкциите на САЩ

Русия разчита на една последна крепост срещу санкциите на САЩ

Облигациите на страната са твърде популярни сред чуждите инвеститори, за да бъдат санкционирани

В началото на годината контролираният от републиканците Конгрес прие агресивна мярка, която принуди Министерството на финансите да наложи ограничения на близките до Путин олигарсите. Законодателното събрание обсъждаше и нови, по-тежки санкции, но нямаше достатъчно време да ги превърне в закон.

"Времето ни изтича. Нямаме (президентска) администрация, която всъщност ги подкрепя", заяви сенатор Боб Менедес, демократ от Ню Джърси, участващ в подготовката на новия санкционен закон.

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Скъпият петрол и евтината рубла влияят добре на финансите на Русия

Ако все пак бъдат наложени наказателни мерки, Сенатът може да се върне към дискусиите, за да реши кои варианти най-добре съответстват на настоящия климат с Русия, заяви Боб Коркър, председател на комисията за външни отношения в Сената.

Москва засега ще получи глътка въздух, но всяка нова намеса на Кремъл в американската политика и изборите може да накара Конгресът да действа.

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Американските санкции пращат руските милиардери в ръцете на Путин

Администрацията на Тръмп прави нещо, което президентът на Русия не успява от почти две десетилетия

"Републиканците и демократите до голяма степен смятаха, че администрацията на Тръмп не е направила достатъчно, за да санкционира Русия за намесата й в изборите през 2016 г. Можете да очаквате, че тези апетити на Капитолия ще продължат", каза Джон Смит, бивш директор на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите, която изпълнява програмите за санкции.

Администрацията на Тръмп вече се провали в налагането на някои ограничения срещу Русия. Макар Министерството на финансите да се хвали, че априлските санкции срещу десетки руски магнати, компании и ключови съюзници на Путин са сред най-значимите досега, въздействието им намалява, защото отделът многократно е забавил налагането на някои от мерките.

САЩ подсказа как да се спаси руският алуминиев гигант Rusal

САЩ подсказа как да се спаси руският алуминиев гигант Rusal

Металът и акциите на компанията продължават "асансьорния режим"

В петък ведомството за четвърти път удължи крайния срок за налагане на санкции на втория по големина световен производител на алуминий United Co. Rusal. Отлаганията работят отчасти за охлаждане на алуминиевите пазари, които бяха шокирани от санкциите през април, и да дадат още време на руския милиардер Олег Дерипаска да се откаже от контрола над Rusal.

Министерството на финансите "изпитва трудности при приключването на сделката с Дерипаска и те продължават да правят тези краткосрочни отлагания, което не прави санкциите много ефективни", казва Дан Фрийд, бивш координатор на политиката за санкции в Държавния департамент. Забавянето донякъде отслабва влиянието на санкциите на Министерството на финансите върху Русия, посочва той.