Американските власти показаха ясен, но труден път на руския алуминиев гигант United Co. Rusal за измъкване от списъка със санкциите: прекъсване на връзките с най-големия му акционер - Олег Дерипаска.

"Rusal усети влиянието на санкциите на САЩ, защото се е забъркал с Олег Дерипаска, но правителството на САЩ не се цели в трудолюбивите хора, които зависят от Rusal и неговите дъщерни дружества", каза министърът на финансите Стивън Мнучин.

Руският гигант Rusal се обръща към Китай, след като беше отрязан от Запада

Алуминиев гигант се обръща към Китай, след като беше отрязан от Запада

Металът продължава да поскъпва на световните пазари

Вашингтон удължи с 5 месеца срока, в който американските и чуждестранните граждани и фирми да приключат бизнес отношенията с компанията. Крайната дата е 23 октомври.

Пазарите реагираха веднага и акциите на руския гигант скочиха с над 43%, след новината за възможно облекчаване на санкциите. Компанията възстанови 2 млрд. долара от пазарната си стойност. Новините обаче повлияха негативно на цената на алуминия, която спадна с повече от 13%, сривайки се до 8-годишно дъно.

Алуминият поскъпна рекордно след новите санкции на САЩ

Новите санкции срещу Русия предизвикаха рекордно поскъпване на един метал

Въпреки ограниченията металът ще намери път към световния пазар

САЩ обеща да облекчи ограниченията, ако Дерипаска се откаже от контрола върху Rusal. Руският олигарх контролира 48% от индустриалния гигант, а продажбата няма да е никак лесна, тъй като самият той е санкциониран.

Но дори Дерипаска да продаде дела си, все още остават несигурности относно бъдещето на компанията.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

"Рисковете при справянето с руския алуминий са толкова големи, че хората ще ги държат на разстояние, докато имат повече яснота", заяви Джон Мадърсол, анализатор на метали в IHS във Вашингтон.

По думите му ръководствата на компании от всички индустрии по цял свят подхождат предпазливо, тъй като не искат да си навличат главоболия.

Американските санкции изстрелват алуминия до нови върхове

Санкциите на САЩ срещу Русия изстрелват този метал до нови върхове

Пазарът се клати, потребителите се презапасяват

Наказателните мерки на Вашингтон срещу Rusal отекнаха по цял свят, преръщайки се в опасност за пазара на метали и застрашиха бъдещето на компанията.

Думите на Мнучин показват, че истинската цел на тежките санкции е Олег Дерипаска и съюзниците на президента Владимир Путин, но те нямат за цел да причиняват по-големи икономически щети.

Санкциите на САЩ заплашват 60 000 работни места в Русия. Какво ще направи Путин?

Санкциите на САЩ заплашват 60 000 работни места в Русия. Какво ще направи Путин?

Кремъл търси хитър начин да помогне на закъсалия гигант Rusal

"Това е добра политика - ако САЩ успеят да се погрижат Дерипаска да не се възползва от отслабването, а активите да се отдалечат от влиянието на Путин, това е голяма победа за санкциите", обясни Брайън О`Тул, старши служител в Атлантическия съвет, който е работил в отделa за санкции на Министерството на финансите.

"Целта на политиката за санкции е да се премахне, доколкото е възможно, санкционираното лице от финансовия сектор. Ако хората са готови да го направят, това изглежда е в съответствие с целта. Целта вероятно никога не е била въздействие върху алуминиевия сектор", заяви Адам Смит, бивш старши съветник в отдела за санкции на Министерството на финансите и сега партньор в адвокатска кантора Gibson, Dunn & Crutcher.