Руският алуминиев гигант United Co. Rusal се насочwa към Китай, след като санкциите на САЩ отрязаха компанията на Олег Дерипаска от световните пазари.

Представители на Rusal се срещнаха тази седмица с китайски компании и търговци, за да обсъдят възможността за търговия с алуминий в страната, съобщават източници на Bloomberg.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

Гигантът търси нови източници на алуминиев оксид (суровината за производството на алуминий), тъй като санкциите блокират нормалните му доставки. Компания преговаря за увеличаване на продажбите на слитъци от металa в Китай, тъй като обичайните й клиенти са отрязани заради наказателните мерки на САЩ.

Делегацията на Rusal в Китай, която включва главни маркетингови и търговски представители, обсъжда възможните варианти, не е постигнала никакво споразумение и не може да не успее да постигне. Китайците са предпазливи по отношение на каквато и да е сделка, поради риска от нарушаване на санкциите.

Санкциите на САЩ заплашват 60 000 работни места в Русия. Какво ще направи Путин?

Санкциите на САЩ заплашват 60 000 работни места в Русия. Какво ще направи Путин?

Кремъл търси хитър начин да помогне на закъсалия гигант Rusal

Американските санкции шокираха световната верига за доставки на алуминий, който има широко приложение - от кутийки за напитки до автомобили и самолети. Rusal е най-големият производител в света извън Китай, доставящ около 6% от алуминия в света. Той управлява мини, топилни и обогатителни фабрики по целия свят - от Сибир до Ирландия и Ямайка.

Индустриалният гигант вероятно ще се насочи към продажби на алтернативни пазари в Близкия изток, Турция и Китай, за да компенсира изгубения износ за западните пазари, смята анализаторът на Morgan Stanley Сюзън Бейтс. Китай е най-големият производител на алуминий в света и изнася увеличаващи се количества алуминиеви продукти, от които не се нуждае за вътрешна употреба.

Американските санкции изстрелват алуминия до нови върхове

Санкциите на САЩ срещу Русия изстрелват този метал до нови върхове

Пазарът се клати, потребителите се презапасяват

Междувременно Rusal натрупа толкова големи количества алуминий, че се чуди къде да го слага. Компанията вече наема допълнителни складове, за да съхранява излишъците.

"Продажбите на алуминий се сринаха. Сега излишъкът от алуминий се складира в производствените зони на самата фабрика", разказват служители от завода в Саяногорск, Южен Сибир.

Алуминият поскъпна рекордно след новите санкции на САЩ

Новите санкции срещу Русия предизвикаха рекордно поскъпване на един метал

Въпреки ограниченията металът ще намери път към световния пазар

Металът достигна най-високото си ниво от 2011 г. насам - 2616 долара за тон на фона на глобалната надпревара за алтернативни доставки. Експерти прогнозират, че цените в близко бъдеще ще нараснат до 3000 долара за тон, тъй като въздействието на ограниченията ще удари пазара.