Популярността на руските облигации сред чуждестранните инвеститори може да ги направи уязвими, ако санкциите на САЩ наложат масова разпродажба. Москва обаче смята, че това е най-добрата застраховка за страната срещу бъдещи наказания.

"Може би ако нашият пазар беше по-изолиран, вероятността от санкции върху държавния дълг би била по-висока. Последните събития потвърждават, че е било правилно да се избере планa преди няколко години да се интегрира руският пазар в международния", обясни пред Bloomberg Константин Вишковски, ръководител на отдела по дълга на руското министерство на финансите.

Алуминият поскъпна рекордно след новите санкции на САЩ

Новите санкции срещу Русия предизвикаха рекордно поскъпване на един метал

Въпреки ограниченията металът ще намери път към световния пазар

За момента това мнение до голяма степен се споделя и от САЩ. Министерството на финансите във Вашингтон препоръча да не се предприема т.нар. ядрена опция за санкциониране на руските държавни ценни книжа, тъй като това би било твърде вредно за американските инвеститори.

Чужденците притежаваха рекордните 34% от неизплатения дълг на Русия в рубли, преди колапсът да изпрати облигациите в най-лошата им седмица за повече от година. Инвеститорите разтовариха дългите позиции, опасявайки се, че досегашните най-тежки санкции в САЩ правят всички активи уязвими.

Вашингтон разшири наказанията, включвайки множество олигарси и фирми, свързани с руската държава, което накара инвеститорите да се откажат от акциите на големи публични компании като United Co. Rusal. BlackRock, Stone Harbor Investment Partners и JPMorgan Chase са трите най-големи притежателя на руски дълг с инвестиции на обща стойност около 4.9 млрд. долара, според данните на Bloomberg.

Чужденците държаха рекордно висок дял на рубловите облигации преди разпродажбата

Чужденците държаха рекордно висок дял на рубловите облигации преди разпродажбата

"Всичко е възможно"

"За съжаление, геополитическата ситуация в момента е такава, че всичко е възможно. Не можем да изключим нищо, но видяхме заключенията на финансовото министерство на САЩ за руския дълг, което показва ниска вероятност за въвеждане на такива санкции", каза Вишковски.

Вицепремиерът Аркадий Дворкович смята, че САЩ действат "ирационално" и Русия наистина трябва да бъде готова за санкции върху дълга си. Руските облигации вече бяха подложени на натиск, след като законопроект, внесен в Конгреса този месец, предложи да се забранят сделките с държавния дълг на Москва. Пазарът върна някои от загубите, след като министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин заяви, че е против подобен ход.

Въпреки че волатилността от миналата седмица бе изострена от продажбите на чуждите инвеститори, руското министерство на финансите не смята да налага мерки за ограничаване на международните авоари.

"Пазарът ни е отворен и имаме удоволствието да имаме такава разнообразна инвеститорска база", отбеляза Вишковски.

Санкциите срещу Русия доведоха до мистериозен спад на швейцарския франк

Санкциите срещу Русия доведоха до мистериозен спад на една от най-сигурните валути

Руските олигарси изтеглят парите си от Швейцария

Затягане на примката?

Министерството на финансите на САЩ твърди в свой доклад, че разширяването на санкциите за нов руски държавен дълг и деривати ще дестабилизира пазарите и ще се разпростре извън Русия, оказвайки "негативни ефекти върху глобалните финансови пазари и бизнеса".

Според Ричард Сегал, старши анализатор в Manulife Asset Management в Лондон, шансовете на санкции на САЩ срещу руския дълг намаляват, особено след развихрилата се волатилност в последните дни.

"Правителството на САЩ от известно време посочва, че не желае този тип намеса на пазара. Реакцията на Русия е доста ограничена и намекът за контрасанкции е унил", заяви Сегал.