Новата порция санкции срещу Русия и нейните олигарси доведоха до неочакван спад на една от най-сигурните световни валути - швейцарският франк, който се понижи до най-ниското си ниво спрямо еврото от януари 2015 г.

Спадът на франка през тази седмица е изненадващ и противоречи на статута му на сигурна валута, която инвеститорите често използват при пазарни сътресения. Японската йена, също често използвана за убежище, се повиши.

"Швейцарският франк в момента се задвижва предимно от капиталови потоци, а руските санкции включват швейцарски компании, в които руснаците са инвестирали. Повишената нужда от ликвидност от руснаците и липсата на желание за оставяне на пари в брой в Швейцария променя връзката на франка с рисковите настроения", посочва Мануел Оливери, валутен стратег в Credit Agricole.

Колебанията в стойността на валутите се случват на фона на заплахите на САЩ за война в Сирия, търговска битка с Китай и санкциите на Вашингтон срещу влиятелните руски богаташи.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

Наказателните мерки на САЩ срещу Русия доведоха до срив на рублата и руските акции. Вашингтон отряза достъпа до световните финансови пазари за няколко влиятелни милиардери, свързани с Кремъл.

Падането на франка се съчетава с резки движения на други швейцарски пазари. Акциите на швейцарския производител на машини Sulzer спаднаха в сряда, а след това скочиха рязко, достигайки до най-високото си ниво от 21-години.

Това бе продиктувано от изявлението на компанията, че вече не подлежи на финансови ограничения от САЩ, тъй като руският олигарх Виктор Векселберг е намалил своя дял.

На пазарите на облигации доходността на 2-годишния швейцарски държавен дълг се повиши до най-високата си стойност за месец в четвъртък, докато германските ценни книжа поевтиняха.

Алуминият поскъпна рекордно след новите санкции на САЩ

Новите санкции срещу Русия предизвикаха рекордно поскъпване на един метал

Въпреки ограниченията металът ще намери път към световния пазар

"Швейцарският франк бе хванат точно в руския въпрос за санкциите. За една малка, отворена икономика като Швейцария е изключително рисковано да бъде въвлечена в геополитическa битка. Швейцария все още извлича стойност от безопасността и неприкосновеността. Когато те са застрашени по някакъв начин, някои инвеститори се изнервят", обяснява Питър Розенстрайх, ръководител на пазарната стратегия в Swissquote Bank.

Статутът на франка като убежище губи своята привлекателност спрямо йената през тази година, тъй като Швейцарската централна банка поддържа реториката си за "високо оценена" валута.

Някои пазарни участници, които са хеджирали рискове, залагайки на поскъпване в дългосрочен план на швейцарския франк и поевтиняване на рублата, може да отслабят тези позиции. Руската валута се възстанови в четвъртък след скока в цените на петрола.

"Хората се въздържат от дълги позиции спрямо франка", заяви Нийл Джоунс, ръководител на продажбите на хедж фондове в Mizuho Bank.

САЩ ще наложи нови санкции на руските олигарси

Руските олигарси са новата мишена на САЩ

Заради намесата на Москва в президентските избори през 2016 г.