САЩ подготвя нови, изключително тежки санкции, с които да накаже Русия за намесата в президентските избори от 2016 г. Ограниченията атакуват ключови области за руската икономика, като руски държавен дълг, енергийни и петролни проекти, забраняват вноса на руски уран, санкционират политици и олигарси.

Наказателните мерки са част от проектозакон, подготвен от шестима сенатори - по трима от Демократите и Републиканците. Законът дори изисква доклад за активите и богатството на руския президент Владимир Путин, предава Bloomberg.

Сенаторът от Републиканците Линдзи Греъм каза в изявление, че целта на сенаторите е да "наложат смазващи санкции и други мерки срещу Русия на Путин, докато не престане да се намесва в избирателния процес в САЩ".

Държавният дълг е последната крепост на Русия срещу санкциите на САЩ

Русия разчита на една последна крепост срещу санкциите на САЩ

Облигациите на страната са твърде популярни сред чуждите инвеститори, за да бъдат санкционирани

Други важни задачи на новото законодателство са да спре руските кибератаки и да накара Русия да се оттегли от Украйна и Сирия. По-рано през седмицата Греъм нарече подготвяните мерки "закон от ада", припомня Reuters.

Тежките ограничения идват след след докладите за продължаващите усилия на Русия да оказва влияние върху изборите в САЩ, нови опити за руски хакерски атаки срещу американски сенатори и заключението на разузнавателните агенции, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г.

Рублата се срина до двуседмично дъно спрямо долара, а доходността на руските облигации скочи до най-високото ниво от юли миналата година след обявяването на новите планове за санкции.

Рублата пада с 15%, ако САЩ наложи санкции на руския дълг

Рублата спада драстично, ако САЩ наложи санкции на руския дълг

Чуждите инвеститори са все по-важни за руското финансово здраве

Т.нар. "ядрена опция" за санкциониране на руския държавен дълг се смята за най-тежкото наказание срещу Москва, защото ще нанесе големи щети върху икономиката й. Но то ще засегне и международните пазари, тъй като голяма част от руските облигации са собственост на чужденци.

Министерството на финансите на САЩ предупреди Конгреса за сериозните последици от законодателство, блокиращо транзакциите и финансирането на руския държавен дълг.

Според сенатора от Демократите Боб Менедез наказателните мерки са "следващата стъпка в увеличаването на натиска срещу Кремъл, така че Путин да разбере, че САЩ повече няма да понася поведението му".

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

Подготвят се нови санкции срещу олигарси и политици, които подпомагат корупционни дейности от името на Путин и изискват Държавният департамент да се произнесе дали Русия трябва да бъде разглеждана като държава, която спонсорира тероризма.

Всесен е и още един закон, който предвижда строги санкции, включително в енергийния и финансовия сектор, ако американското разузнаване докаже, че Москва продължава да се намесва в изборите в САЩ.

Някои сенатори изразиха опасения, че новите санкции могат да стигнат твърде далеч или да не успеят да накарат Путин да промени курса си.