Съединените щати увеличиха покупките си на уран от Русия до най-високото си ниво от 2005 година. Това съобщава РИА Новости , позовавайки се на данни на американската статистическа служба.

През първите шест месеца на 2023 г. доставките са се увеличили от 188 на 416 тона. Това е 2,2 пъти повече от същия период на 2022 г.и най-високото ниво от 2005 г. насам, пише gazeta.ru.

САЩ са платили 696,5 милиона долара за доставките, което е рекорд от 2002 г. насам. През годината доставките в парично изражение се увеличиха 2,5 пъти, а делът на Русия в пазара на ядрено гориво за САЩ се увеличи от 13 на 32 процента.

От кои държави САЩ купуват уран за своите АЕЦ

От кои държави САЩ купуват уран за своите АЕЦ

95% от използвания уран е от внос

Русия не е единствената, която увеличава доставките на уран за американски клиенти. В тройката на водещите вносители влизат Великобритания, която е доставила гориво за 383,1 милиона долара (почти 18% от пазара) и Франция с резултат от 319 милиона долара (15%).

Неотдавна Алексей Лихачов , генерален директор на ядрената държавна корпорация Росатом, по време на среща с руския президент Владимир Путин съобщи , че компанията е придобила урановото находище Буденовское в Казахстан , което й позволява да стане втората по големина на запасите в света.

Световните цени на ядреното гориво започнаха да растат след въоръжения преврат в Нигер и отказа на военното ръководство на страната да доставя уран на Франция, отбелязва lenta.ru.

Узбекистан смята да утрои производството на уран

Страна лидер при доставките на уран в света смята да утрои производството му

Страната е от основните доставчици за американските АЕЦ

В същото време по-рано представителят на Европейската комисия Адалбер Янц каза , че конфликтът в Нигер няма да създаде проблеми с доставките на уран за европейските страни "нито в близко бъдеще, нито в дългосрочен план" поради достатъчно запаси и силна конкуренция на пазара.

За една седмица килограм радиоактивен метал поскъпна от $56,15 на $56,25. Според представители на пазара лекото повишение се дължи на продължаващия добив на този радиоактивен метал в Нигер - седмата по големина страна производител в света, както и на продажба по дългосрочни договори с фиксирана цена. Анализаторите смятат, че цената на урана може да се повиши през следващите седмици, "като се има предвид общият "тесен" баланс между търсене и предлагане" на пазара.