Узбекистан възнамерява да утрои производството си на уран до 2030 година. Страната е един от петте най-големи производители на уран в света, който е "гориво" за АЕЦ. Амбициите на страната не стигат дотук - тя смята за периода да увеличи с 50% добива си на злато. Това е обявил президентът на републиката Шавкат Мирзийоев на среща с граждани, съобщи ТАСС.

Резервите от уран в Узбекистан ще бъдат увеличени от 67 000 тона на 100 000 тона, чрез изпълнението на 11 проекта на обща стойност 550 милиона долара в предприятието в град Навоиуран, казва Мирзийоев.

През 2021 г. добивът на уран в страната е бил 3520 тона. За да има такова значително увеличение, се предвижда да се ускорят геолого-проучвателните работи. Не случайно Узбекистан е един от основните доставчици на уран за американските АЕЦ.

От кои държави САЩ купуват уран за своите АЕЦ

От кои държави САЩ купуват уран за своите АЕЦ

95% от използвания уран е от внос

Освен това, по думите на президента, до 2030 г. "ще бъдат създадени всички възможности за увеличаване на производството на мед 3,5 пъти (500 хиляди тона) и на сребро - три пъти (500 тона)."

В Узбекистан през следващиге години за първи път ще започнат да се добиват литий и графит. По-специално, според думите на държавния глава, в района на Ташкент ще се произвеждат годишно 8000 тона литий, а в Бухара - 50 000 тона графит годишно.

Накъде в чужбина "изтичат" спестяванията на руснаците

Накъде в чужбина "изтичат" спестяванията на руснаците

Към кои държави и какви паричните средства отиват