През първото тримесечие на 2023 г. руски граждани са превели в банки в Армения 1,2 милиарда долара - над пет пъти повече, отколкото през същия период на миналата година. Това показват данните на Централната банка на Армения, пише Лента.ру.

По-конкретно, през януари от Русия в Армения да преведени 281,2 милиона долара. През февруари размерът на трансферите достига рекордните 600,9 милиона долара - най-големият месечен трансфер между двете страни в историята на статистиката. А през март сумата на преводите възлиза на 337,3 милиона долара.

Посочените финансови данни показват, че за първите три месеца на годината, банковите преводи на граждани от Русия към Армения представляват 77% от целия обем на паричните преводи на руски граждани в чужбина за периода.

За първото тримесечие, общата сума на трансферите в обратна посока, т.е. на парични преводи на граждани от Армения към Русия - е почти 10 пъти по-малка - 140 милиона долара, спрямо 121 млн. долара за първото тримесечие на миналата година. Само през март лица от Армения са прехвърлили 77,2 милиона долара в Русия, което е най-високата месечна сума на този показател историята на статистиката.

Арменският драм е най-поскъпналата валута в света за 2022 година

Коя е най-поскъпналата валута в света за 2022 година

Икономиките на три бивши съветски републики бележат значителен ръст заради притока на руснаци

За цялата 2022 г. паричните преводи от руснаци към Армения са скочили 4 пъти на годишна база - от 865,6 милиона долара за 2021 г., на 3,6 милиарда долара за миналата година.

На фона на началото на военните действия в Украйна и (временното) преместване на руски граждани в съседни на Русия страни, рязко се увеличиха спрямо предишни години, паричните трансфери и към други страни от т.нар. постсъветското пространство.

Данните на Националната банка на Грузия за 2022 г. показват нарастване от 5 пъти спрямо 2021 г. на трансферите от Русия, до близо 2,1 милиарда долара.

Над 2000 нови руски компании са регистрирани в Казахстан за 4 месеца

Над 2000 нови руски компании са регистрирани в Казахстан за 4 месеца

Русия е инвестирала милиарди долари в нефтения сектор на Азербайджан

Централната банка на Киргизстан също отчете рекорден обем парични преводи от Русия за първите 11 месеца на миналата година - над 2,6 млрд. долара.

Към Казахстан руснаците за изпратили за цялата 2022 г. 6,8 пъти повече парични средства спрямо предходната 2021 година - около 775 млн. долара, което е най-високата сума поне от 2014 г. насам.

Оказва се, че през миналата година най-много пари руснаците са превели по банков път в Узбекистан - 14,5 милиарда долара, което е 2,6 пъти повече спрямо година по-рано.

Депозитите на руснаците в чужбина достигнаха небивали размери

Депозитите на руснаците в чужбина достигнаха небивали размери

Абсолютният рекорд по размер на преведени в чуждестранни банки средства беше през септември 2022 година