Националните валути на Армения, Грузия и Таджикистан станаха едни от лидерите в света по растеж тази година, сновно поради наплива на руснаци в тези страни след началото на военните действия в Украйна, пише Bloomberg.

Така от началото на годината арменският драм, по данни на агенцията, е повишил курса си спрямо щатския долар с повече от 22%, превръщайки се в лидер по поскъпване сред световните валути. Грузинският лари и таджикският сомони поскъпнаха спрямо долара съответно с малко над 16% и 10%.

По данни на Националната банка на Грузия, обемът на паричните преводи, идващи в страната от Русия, се е увеличил 5 пъти тази година и надхвърля $1,75 милиарда, което представлява повече от 60% от всички трансфери.

Страните в света с най-големи златно-валутни резерви

Страните в света с най-големи златно-валутни резерви

Русия се придвижи с едно място нагоре в "класацията"

Паричните преводи в Армения през първите десет месеца възлизат общо на $2,8 милиарда, което е почти четири пъти повече от същия период на миналата година. През октомври обемът им достигна максимум от поне 2004 г. насам, отбелязва Централната банка на Армения.

А в Таджикистан потокът от парични преводи от Русия се е увеличил поне с 50% през първата половина на годината, коментира финансов експерт, цитирайки данни за платежния баланс на страната.

Притокът на руснаци стимулира растежа и на икономиките на посочените страни. Според последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ), ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Грузия тази година ще бъде 10%. През октомври МВФ го прогнозира на 8,8%, а преди военните действия в Украйна - на 5,9%.

Предстои ли глобална рецесия?

Предстои ли глобална рецесия?

Трите сценария на Световната банка

През октомври Централната банка на Армения повиши прогнозата си за растежа на БВП на страната значително, до 13%. А за икономиката на Таджикистан прогнозата вече е за ръст от 7% през тази година (преди прогнозираният растеж беше 4-5%).

Както съобщиха за РБК от миграционната служба на Армения, до края на октомври в републиката са влезли повече от 786 хиляди руснаци, а 744 хиляди са се върнали обратно. Така в страната са останали над 40 хиляди руски граждани. Това е 2,5 пъти повече, отколкото за цялата минала година. Тогава малко над 16 хиляди руснаци се установяват да живеят в Армения.

Повече от 4200 руски граждани и над 1300 хиляди членове на техните семейства тази година са подали документи за разрешение за постоянно пребиваване в Алмения. По данни на Министерството на вътрешните работи на Грузия, в страната са пристигнали от януари до септември общо 112 733 руснаци.

Задават ли се нови "валутни войни"

Задават ли се нови "валутни войни"

Кои са потенциалните участници в тях