В ситуация, в която индустриалното производство в света като цяло намалява, неизбежно е да има опити на някои страни да подкрепят икономиките си чрез т. нар. "валутни войни", смята Николай Кузнецов, изпълняващ длъжността ръководител на катедрата по статистика на руския Държавен университет по управление.

Икономистът обяснява пред Прайм, че терминът "валутна война", който се появи през 2010 г., означава "целенасочено и контролирано намаляване от страна на централната банка на дадена страна на обменния курс на нейната национална валута", или иначе казано, девалвация (обезценяване).

В резултат на девалвацията на валутата, природните ресурси, добивани в страната, и промишлените стоки стават по-евтини за чуждестранните купувачи и следователно по-достъпни и привлекателни. Местните стоки пък стават по-конкурентни на световните пазари. В резултат на това се увеличава обемът на износа на дадената държава, растат приходите на предприятията износители, нарастват и събираните от държавата данъци, обяснява икономистът.

Едновременно с това, вносът на чуждестранни стоки в дадената страна става по-скъп, търсенето им пада. Така местните производители получават преимущество.

Украйна девалвира националната си валута - кои 2 големи държави са в риск скоро да я последват

Украйна девалвира националната си валута - кои 2 големи държави са в риск скоро да я последват

Основната причина е "галопираща" инфлация

Какво може да се очаква в (близко) бъдеще

Сега доларът отново се засили, подобрявайки рекорди спрямо "кошница" от световни валути. Фед на САЩ се опитва да балансира между борбата с инфлацията и подкрепата за компаниите износители.

В същото време най-близките съседи на САЩ, страните от Латинска Америка, които и днес редовно извършват валутни интервенции, за да поддържат курса на националните си валути спрямо долара, ще бъдат принудени да дадат своя симетричен отговор, смята икономистът.

Китай, чиято икономика е сериозно засегната и продължава да страда от пандемията, също, според експерта, няма да остане настрана от възможните "валутни войни". През 2019 г. Народната банка на Китай вече девалвира юана, за да се бори с митата, наложени от САЩ на китайските стоки. Възможно е и сега Китай "да се готви да повтори този опит, за да подкрепи икономиката си", смята експертът.

Това може да направят и Япония и Южна Корея, чиито икономики също бяха засегнати от пандемията и чиито правителства вече обявиха необходимостта от програми за възстановяване.

Курсът на еврото се изравни с долара - какво означава това за европейската икономика

Курсът на еврото се изравни с долара - какво означава това за европейската икономика

Има ли "полезни ходове" ЕЦБ при настоящата ситуация

Европейският съюз също е необходимо да подкрепя производителите, страдащи от високите цени на енергоносителите.

Но в ЕС днес основният проблем е нарастващата инфлация. Затова според експерта, е напълно възможно ЕС да води "валутна война в обратна посока - за укрепване на еврото спрямо щатския долар". И това се отнася не само за страните от еврозоната. Неотдавна шефът на Национална банка на Швейцария изказа мнение, че страната се нуждае от "силен франк".

"Валутната война е безкръвна, но понякога може да бъде също толкова разрушителна за държавите, колкото и истинска война. Ако излезе извън контрол, тя подкопава икономиката, нарушава стабилността на банковия сектор, води до обедняване на населението. Историята познава случаи, когато прекомерният ентусиазъм за "валутни войни" води до катастрофа", обяснява Николай Кузнецов пред Прайм.

В тази връзка той дава пример за времето след края на Първата световна война, когато най-големите икономики в света (и довчерашни съюзници) тогава - Франция, Англия, САЩ - започват активно да се конкурират помежду си за търговско предимство. Те последователно отслабват своите валути, което води до икономически сътресния.

Силният долар сее хаос в света - и това е само началото

Силният долар сее хаос в света - и това е само началото

Страдат други валути, технологични гиганти, и кои още