Днес доларът е по-силен от всякога, според някои оценки. От средата на 2021 г. той се нараснал средно с около 15% спрямо редица валути. И тъй като Федералният резерв (Фед) на САЩ е решен да продължи да повишава основните лихви, за да намали инфлацията (дори ако това "потопи" САЩ и предизвика рецесия на световната икономика), опитни наблюдатели на американската валута смятат, че нищо засега не може да спре покачването на долара. Това пише в обстоен анализ на Bloomberg, на основата на мнения на изявени финансови експерти.

Бързото поскъпване на американската валута се усеща по целия свят, защото тя е "смазката" на световната търговия. Около 40% от световната търговия се извършва в американска валута. Неумолимият ръст на нейния курс може да доведе до самодостатъчен "порочен кръг".

Кога златото ще замени долара като „тихо пристанище“ при криза

Кога златото ще замени долара като „тихо пристанище“ при криза

Мнението на Джим Роджърс, финансист и инвеститор от световна величина

"Има страх от рецесия, водещ до по-силен долар, има затягане на финансовите условия, предизвикващо нови страхове от рецесия, и няма начин този проблем да се реши незабавно", коментира въпроса Джоуи Чу, стратег в хонконгската компания HSBC Holdings.

Търсенето на долари е силно поради една проста причина: когато световните пазари "излязат от релси", инвеститорите търсят сигурно убежище. И както твърдят от Банката за международни разплащания, такава сигурност "сега осигурява главно щатският долар".

Но този път нещата се промениха, коментира Брендън Маккена, стратег от Wells Fargo Securities в Ню Йорк. Според него, силата на долара не е толкова забележима, поне засега, и Федералният резерв би трябвало да намали основните лихви в някакъв момент през следващата година, когато икономиката се охлади, отслабвайки натиска на долара. "Координираните действия за обезценяване на долара и подкрепа на валутите на страните от Г-10, явно на този етап не са приоритет", смята стратегът от Wells Fargo.

Въпреки това, валутите на много големи икономики страдат, посочва Bloomberg. В допълнение към спада на курса на еврото, японската йена падна до 24-годишно дъно, тъй като инвеститорите търсят по-висока доходност.

Курсът на еврото се изравни с долара - какво означава това за европейската икономика

Курсът на еврото се изравни с долара - какво означава това за европейската икономика

Има ли "полезни ходове" ЕЦБ при настоящата ситуация

В много развиващи се пазари щетите са още по-големи. Индийската рупия, чилийското песо и рупията на Шри Ланка паднаха до рекордно ниски нива тази година, въпреки усилията на някои централни банки да забавят спада. Парично-кредитното управление на Хонконг изкупуваше местни долари с рекордно темпо, за да защити фиксираната валута на града. В същото време, Централната банка на Чили стартира интервенция на стойност 25 милиарда долара, след като курсът на песото падна с повече от 20% само за пет седмици.

"Това няма да сработи", смята Лука Паолини, стратег в Pictet Asset Management Ltd., която управлява $284 млрд. "Това покачване на инфлацията и курса на долара е определящо събитие за света и централните банки на развиващите се пазари нищо не могат да направят."

Прогнозират "историческа каскада от фалити" при развиващите се страни

Прогнозират "историческа каскада от фалити" при развиващите се страни

Кои държави са най-застрашени от изпадане в неплатежоспособност

Силният долар увеличава печалбите на нефтодобивните компании и износителите на енергийни суровини, както и на международни корпорации като Toyota Motor Corp., които реализират по-голямата част от приходите си в САЩ.

Скъпият долар е от (голяма) полза и за американските туристи в чужбина, разбира се.

Но всичко останало "могъщият" долар громи и смазва.

Технологичните гиганти, които връщат част от приходите си от чужбина в САЩ, (силно) пострадаха. Microsoft заяви, че доларът "изяжда" печалбите му, а International Business Machines обвини силния долар за натиска върху паричните си потоци.

Тези, които искат сега да оспорят господството на долара, Уолстрийт съветва да не си хабят силите. "Едва когато инвеститорите ще са готови отново да подкрепят рисковите активи, можем да очакваме обръщане на курса на долара в посока надолу. Но това няма да се случи, докато пазарът не се убеди в промяната на политиката по лихвите на Фед", казва Джейн Фоли от Rabobank.

Украйна девалвира националната си валута - кои 2 големи държави са в риск скоро да я последват

Украйна девалвира националната си валута - кои 2 големи държави са в риск скоро да я последват

Основната причина е "галопираща" инфлация