Икономическата ситуация в света като цяло през последните месеци може да се нарече "колеблива", а напоследък се заговори упорито дори за рецесия. Много инвеститори, особено по-големите, но и не само, вече се питат дали е дошло време да се инвестира в "сигурни" активи, като "благородни" метали, и по специално злато и сребро.

Докато ситуацията в света не стане твърде трудна, златото и среброто няма да могат да заменят долара като "сигурно убежище" или "тихо пристанище" за инвеститорите. Това коментира известният международен инвеститор Джим Роджърс, в интервю за РИА Новости.

Джим Роджърс е един от най-известните финансисти и инвеститори в света. Преди няколко години започва да инвестира на руския пазар. По-специално, той е придобил доста голям пакет акции в руския производител на изкуствени торове "Фосагро" и влезе в Борда на директорите на компанията.

Роджърс смята, че високата волатилност на световните пазари носи рискове да се стигне до силен спад в стойността на златото и на среброто.

"Мисля, че ще намеря подходящ момент да купя отново "благородни" метали и ако цените са на текущите нива, тогава бих купил сребро, защото е по-евтино", казва инвеститорът.

Защо по време на криза е удачно да се инвестира в злато

Защо по време на криза е удачно да се инвестира в злато

Златото е дългосрочна инвестиция

В същото време, по неговите думи, забраната за внос на злато от Руската федерация в редица страни, няма как да бъде ефективна.

"Що се отнася до петрола, зърното или златото, например, може извън Русия да не знаете те чии са, т.е. от кого точно купувате. Освен това, по всяка вероятност ще се намерят купувачи, готови да ги купят на атрактивна цена", казва експертът.

Говорейки за петролния пазар, Роджърс също така смята, че желанието на Западните страни да поставят "таван" на цената на руския петрол е "непостижимо".

"Такива мерки, ако погледнем назад във времето, вече са били въвеждани. Те може да сработят за месец-два, но ще има начин да се заобиколят санкциите и ситуацията ще се нормализира", смята американският инвеститор.

В същото време цените на петрола, според Роджърс, може да се понижат, а инвестициите в петролния сектор сега не са сигурни. "Ако ситуацията в Украйна се нормализира, цената на петрола ще падне малко под 100 долара за барел, а ако световната икономика остане в сегашното незавидно състояние, цената на петрола ще тръгне още надолу, защото търсенето му ще намалее", обяснява експертът.

Златото ще измести ли долара в златно-валутните резерви на държавите

Златото ще измести ли долара в златно-валутните резерви на държавите

Цената на златото може да надмине 10 000 долара на тройунция

Освен това, оценявайки ситуацията на енергийния пазар глобално, Роджърс откроява нарастващите проблеми в Европа, на фона на дефицита на синьо гориво поради отказа от руски газ, и същевременно недостатъчните доставки в Близкия изток и САЩ.

"Европейският съюз ще има (големи) проблеми през зимата и през следващата година, които ще продължат, докато се намери необходимото количество енергоносители", смята експертът.

Едновременно с това, известният финансист отбелязва нарастващото напрежение в отношенията между Китай и Съединените щати, като посочва, че изострянето на отношенията, според него, не носи изгода за нито една от двете страни.

"Не бих искал да виждам това. Не е добре и за Китай, и за САЩ, но когато страните имат проблеми, политиците обикновено обвиняват чужденците. Боя се, че всичко това още се влоши", обобщава американският инвеститор.

Ще се върне ли светът към "златния стандарт"

Ще се върне ли светът към "златния стандарт"

Обвързаността със златото помага за справянето с инфлационните процеси