В зоната на риска от (много) висока инфлация вече попаднаха много икономики. Цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Уĸpaйнa oбяви на 21 юли, чe дeвaлвиpa гpивнятa c 25% cпpямo дoлapa. Kaтo ocнoвнa пpичинa зa тoвa ce пocoчвaт eфeĸтитe oт pycĸaтa инвaзия в cтpaнaтa. Taĸa нoвият ĸypc cтaвa 36,57 гpивни зa дoлap.

Обаче и при две големи страни от Латинска Америка, инфлацията може да доведе до значителна девалвация (обезценяване) на националната валута. Това коментира за агенция Прайм експертът по фондовите пазари в крупната инвестиционна компания "БКС Светът на инвестициите" Евгений Миронюк.

Украйна девалвира значително гривнята спрямо долара, ето с колко

Украйна девалвира значително гривнята спрямо долара, ето с колко

Като основна причина се посочват ефектите от руската инвазия

Инфлацията в Бразилия се повиши до 11,9% през юни на годишна база, като показателят за предходния месец беше 11,7%, каквито бяха и пазарните очаквания. Бразилия, със своите над 200 милиона жители, се нарежда на 6-то място в света по население и на 5-то място по територия.

"За 10-ти пореден месец в страната се регистрира двуцифрена инфлация. Цените на транспортните услуги например се повишиха значително, въпреки лекото забавяне на ръста на цените на горивата, а храните и безалкохолните напитки (доста) поскъпнаха", посочва експертът.

Глобалната агенция за кредитен рейтинг Fitch през юли промени перспективата си за кредитния рейтинг на Бразилия от "негативна" на "стабилна", позовавайки се на данни за подобряване на финансовите и икономически показатели в държавния сектор. Но признаци за забавяне на темпа на инфлацията в страната продължава да няма, и като се има предвид и укрепващия долар, бразилският реал е девалвирал с 5% през последните 12 месеца.

Независимо от затягането на парично-кредитната политика, реалът е с тенденция да пада до исторически минимум до около 5,9 реала за долар, при текущ курс от 5,5 реала за долар.

Прогнозират "историческа каскада от фалити" при развиващите се страни

Прогнозират "историческа каскада от фалити" при развиващите се страни

Кои държави са най-застрашени от изпадане в неплатежоспособност

В друга Латиноамериканска държава положението е още по-сериозно. Курсът на аржентинското песо спрямо долара почти ежедневно пада до ново рекордно ниско ниво. Официалният курс е около 130 песо за щатски долар. Но долари в брой в Аржентина могат да бъдат закупени само на "черния пазар". На него един долар струва два до три пъти повече, отколкото в официални обменни бюра, банка или при използване на банкови карти.

"Нарастват съмненията относно непосредствените перспективи пред икономиката на предразположената към криза южноамериканска страна. През юли Централната банка на Аржентина запази основния лихвен процент на 52%, въпреки фактът, че потребителските цени в страната се повишиха с 64% през юни на годишна база, като темпът дори може да се ускори", отбелязва Миронюк.

А внезапната оставка на министъра на икономиката на Аржентина в средата на юли, доведе до това, че много фирми си позволиха да вдигнат рязко цените на продуктите си, без да се опасяват от административен натиск.

Официалният курс на аржентинското песо така или иначе ще следва индикаторите на паричния пазар и "неофициалния" курс. По такъв начин, през следващата една година девалвацията може значително да надхвърли 35%, каквато обезценка песото официално отчете за последните 12 месеца, прогнозира експертът.

Що се отнася до ситуацията в Турция, където лирата се срина със 70% заради свръхмеката монетарна политика, това може да се повтори в една или друга степен още тази година, смята експертът по фондовите пазари.

Курсът на еврото се изравни с долара - какво означава това за европейската икономика

Курсът на еврото се изравни с долара - какво означава това за европейската икономика

Има ли "полезни ходове" ЕЦБ при настоящата ситуация