Лидерството в света по обем на златно-валутни резерви от дълги години държи Китай - в края на септември тази година активите на страната възлизат на 3,193 трилиона долара. Второ място в престижната "класация" запазва Япония, с 1,238 трилиона долара. На трето място е Швейцария със златно-валутни резерви в размер на 892 млрд. долара.

За първите девет месеца на 2022 г., Русия се изкачи до четвърто място в света по обем на своите златно-валутни резерви. Това показва "класация" на РИА Новости, по данни на националните централни банки на страните.

През 2022 г. Русия се придвижи с едно място нагоре в "класацията", изпреварвайки с малко Индия. Златно-валутните резерви на Москва - като се включват и "замразените" от Запада във връзка със санкциите - възлизат на 540 милиарда долара, докато активите на Ню Делхи са 532 милиарда долара. (Общият размер на резервите на Централната банка на Русия, "замразени" от Западните страни, възлиза на около 300 милиарда долара.) Агенцията посочва, че съперничеството между Русия и Индия по този показател не е спирало от 2015 година насам.

ЕС "замрази" руски активи на обща стойност €68 милиарда, 70% от тях са в Белгия

ЕС "замрази" руски активи на обща стойност €68 милиарда, 70% от тях са в една малка държава

Посочената сума може да включва и национални резерви на Руската федерация

От РИА Новости отбелязват тенденцията на "укрепване" на позициите на развиващите се икономики. По-конкретно, Саудитска Арабия се изкачи до шесто място, измествайки с една позиция надолу Хонконг и Южна Корея, които я следват. А Бразилия се изкачи до девета позиция, изпреварвайки Сингапур, който стана десети.

Във втората десетка страните остават същите като година по-рано, макар че има някои пренареждания в разпределението на местата. Германия и САЩ запазиха съответно 11-та и 12-та позиция по размер на златно-валутните резерви, Франция се изкачи до 13-то място, следвана от Италия.

Мексико се изкачи нагоре с три позиции наведнъж спрямо миналата година до 15-то място, докато Тайланд, напротив, слезе до 16-то от 13-то място. Великобритания загуби две позиции, слизайки до 17-то място в света по размер на своите златно-валутни резерви. Израел и Чешката република слязоха съответно до 19-о и 20-о място, а Полша се изкачи до 18-о място.

От 20-те страни с най-големи икономики в света (Г-20), в Топ 50 по отношение на обема на златно-валутните резерви влизат още: Индонезия (21-во място), Турция (22-ро място), Канада (24-то място), Южно-Африканската република (31-во място), Австралия (34-то място) и Аржентина ( 40-то място).

Русия възнамерява да купи десетки милиарди долари в "приятелски" валути - защо

Русия възнамерява да купи десетки милиарди долари в "приятелски" валути - защо

Коя чуждестранна валута ще е с приоритет