Русия възнамерява да купи 70 милиарда долара (около 4,4 трилиона рубли) в "приятелски" валути, пише Bloomberg, позовавайки се на проект на документ на руското правителство, който не е оповестен официално.

По предварителна информация, покупките на валута ще бъдат предимно в китайски юани.

Както отбелязва агенцията, този план е получил подкрепа на 30 август на специално съвещание с участието на високопоставени лица от правителството и Централната банка на Русия, включително ръководителя на финансовия регулатор Елвира Набиулина.

В продължение на много години руската Централна банка е трупала стотици милиарди долари, евро и други чуждестранни валути като "въздушна възглавница", за да защити икономиката от колебанията в цените на петрола, пише в публикацията.

Обаче "в новата ситуация е доста трудно и нецелесъобразно да се натрупват големи ликвидни валутни резерви, като предпазна мярка в случай на бъдещи кризи. "Замразените" (от Западните страни) 300 милиарда долара не помогнаха на Русия - напротив, те се превърнаха в уязвимост и символ на пропуснати възможности", цитира Bloomberg презентация, подготвена за съвещанието.

В същото време в материалите от въпросното съвещание се отбелязва, че закупуването на валути дори на "приятелски" държави е проблематично. По-конкретно, продажбата на финансови активи в юани, "ще изисква отделно споразумение с Китай, което ще бъде много трудно да се постигне в условията на криза".

Други валути, като дирхама на ОАЕ, са обект на "висок политически риск", тъй като правителствата променят своите политики. А пък турската лира, на свой ред, е подложена на сериозни рискове от девалвация (обезценяване).

Задават ли се нови "валутни войни"

Задават ли се нови "валутни войни"

Кои са потенциалните участници в тях

Всъщност, целта на посочената финансова операция е да се "обуздае" стремителния възход на курса на рублата.

Наталия Лаврова, главен икономист на BCS Financial Group в Москва, коментира, че покупки на 70 милиарда долара в "приятелски" валути, могат да тласнат рублата до 75-80 рубли за долар, от настоящите нива от около 60 рубли за долар.

"Покупките на валута ще помогнат на Русия да ограничи безпрецедентната сила на реалния обменен курс на рублата, което вреди на износителите и на приходите в бюджета. За неутралните страни тези покупки на валута биха осигурили известна подкрепа за местните валути и ще помогнат за финансирането на вноса на стоки," смята руския икономист Александър Исаков.

В цитирания по-горе документ се посочва още, че валутните резерви на Русия в юани през 2022 г. могат да достигнат 180 милиарда долара. Руската централна банка спря да публикува подробна информация за златно-валутните резерви на страната след налагането на санкциите - но по данни към 1 януари, резервите в юани тогава бяха 17%, или малко над 100 милиарда долара.

Силният долар сее хаос в света - и това е само началото

Силният долар сее хаос в света - и това е само началото

Страдат други валути, технологични гиганти, и кои още