Около 12 000 компании с руски капитал оперират в секторите на икономиката на Казахстан (енергетика, химическа промишленост, нефтохимия, фармацевтика, селскостопанско машиностроене, транспорт, ИТ).

А само от март до юли 2022 г. са регистрирани повече от 2000 нови компании с руски собственици в Казахстан - 45% от тях са в Алма-Ата и 35% - в Астана. Това стана ясно по време на Шестия Каспийски икономически форум, който се провежда в Москва, като информацията е от Министерството на икономическото развитие на Русия, съобщи Прайм.

Компании с руски капитал работят и в секторите на икономиката на Туркменистан - основно в нефтената и газовата промишленост и транспорта.

Казахстан заяви, че не може да замени руските доставки на петрол за Европа

Казахстан заяви, че не може да замени руските доставки на петрол за Европа

Страната предвижда увеличение на износа за Китай

А в Азербайджан работят повече от 1000 компании с руски капитал. "Общият обем на инвестициите на Русия в икономиката на Азербайджан към началото на 2022 г. възлиза на 6,3 милиарда долара, от които 5 милиарда долара са в петролния сектор", се казва в информация от форума.

За първите 7 месеца на 2022 г. търговският оборот на Русия с партньорите от Каспийския регион се е увеличил с 10,3%, до $20,1 млрд., спрямо същия период на миналата година.

В материалите от форума се отбелязва още, че взаимната търговия между страните от Каспийския регион е нараснала с 66% за последните шест години.