Казахстан няма да може да замени доставките на петрол от Русия за Европа, дори при наличие на голямо търсене. Това каза министърът на енергетиката на републиката Болат Акчулаков, цитиран от ТАСС.

"В никакъв случай не говорим за вземане и замяна на нечии обеми петрол, нямаме такива големи възможности", казва той. Министърът добавя, че за да се добиват допълнителни количества суровини за Европа, са необходими големи инвестиции в нови находища. Според него, ще бъде доста трудно да се заменят "огромните доставки на пазара" от Русия и той не вижда перспективи за Казахстан в това.

Относно добива на нефт в Казахстан, министърът посочва, че "ако днес планираме около 85-87 милиона тона годишен добив на нефт, то до средата на 2024 г. той ще стигне до 100 милиона тона. Затова неизбежно ще трябва да се заемем с въпроси за увеличаване на нашите възможности за транспортирането му".

Потенциалните маршрути за износ на големи количества петрол от Казахстан са на изток към Китай, а другият е през Каспийско море.

ЕС в пъти увеличи вноса на въглища от Казахстан - каква е причината

ЕС в пъти увеличи вноса на въглища от Казахстан - каква е причината

Обсъжда се план за доброволно ограничаване на потреблението на газ с 15%