Британско -нидерландската петролна и газова компания Royal Dutch Shell планира да инсталира 50 000 зарядни станции за електрически превозни средства във Великобритания през следващите четири години. Това ще й позволи да получи една трета от британския пазар до 2025 година.

На Острова транспортът се счита за основен източник на емисии на CO2, правителството възнамерява да забрани продажбите на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели от 2030 година. Но една от причините за ограниченото търсенето на електрически превозни средства е липсата на инфраструктура за зареждане.

В началото на 2021 г. Shell закупи оператора на мрежа от станции за зареждане на електрически превозни средства Ubitricity и планира активно да развива това направление. Компанията заяви, че ще работи с местните власти, за да подпомогне финансирането на развитието на мрежа от улични зарядни станции.

Сега във Великобритания 75% от разходите за инсталиране на станции за зареждане на електрически автомобили се заплащат от държавния бюджет, а местните власти трябва да финансират само останалите 25%.

Британският комитет по изменението на климата изчислява, че страната ще се нуждае от 150 000 зарядни станции за електромобили до 2025 г., ако иска да се придвижи към целта за постигане на нулеви емисии до 2050 година.

В момента във Великобритания има малко над 25 500 обществени зарядни станции. Ubitricity оперира най-голямата британска мрежа за зареждане на електромобили с над 3,6 хиляди станции.