Shell предупреждава, че забавянето на глобалната икономика може да удари сделки за обратно изкупуване на стойност 25 милиарда долара. Според компанията несигурните икономически условия могат да забавят най-голямата в света програма за обратно изкупуване на акции, след като печалбите от третото тримесечие лесно надминаха очакванията заради силна търговия с нефт и газ.

По-добрите резултати от очакваното в контекста на цените на петрола, които паднаха със 17% на годишна база, подпомогнаха  трансформацията на Shell през последните години, която е насочена към сериозни съкращения на разходите и има фокус върху възвръщаемостта след спада в индустрията през 2014 година.

Въпреки това забавянето на търсенето на нефт и газ по света на фона на търговското напрежение между САЩ и Китай - двете най-големи енергийни потребители в света - би могло да се преодолее, казват от Shell.

Акциите на Shell паднаха с близо 2% след откриването на борсата в Лондон, в сравнение с 0,5% спад в индекса FTSE.

Печалбите на Shell удариха 30-месечно дъно

Печалбите на Shell удариха 30-месечно дъно

Заради ниските цени на петрола и газа

Изпълнителният директор Бен ван Бюрден заяви в изявление, че намерението на Shell да изкупи обратно 25 милиарда долара акции до края на следващата година остава непроменено.

Той обаче каза, че "преобладаващите негативни макроикономически условия и предизвикателните перспективи неизбежно създават несигурност и е възможно забавяне на заложеното намаляване на съотношението между дълга и пазарната капитлаизация до 25% и на завършване на програмата за обратно изкупуване на акции през 2020 година"

През третото тримесечие съотношението между дълга и пазарната капитализация нарасна до 27,9% от 23,1% година по-рано.

Във вторник конкурентният British Petroleum посочи, че плановете му за увеличаване на дивидента до края на тази година могат да бъдат забавени, отчасти поради смяната на изпълнителните директори, както и от негативната икономическа конюнктура.

"Липсата на увеличение на дивидента при ръководството на BP и Shell, намекващо за евентуално по-бавен темп на обратно изкупуване на акции, предполага, че компаниите имат трезво мнение относно перспективите за цените на петрола и газа", обяснява анализаторът на Morgan Stanley Мартин Ратс.