Печалбите на Shell за второто тримесечие на 2019 година удариха 30-месечно дъно заради по-ниските цени на петрола и природния газ, както и заради влошаващата се разлика между стойността на преработения продукт и вложената суровина, информира CNBC.

Компанията отчете днес ръст на приходите, което все пак е знак за подобряването на операциите. Спадът на печалбата обаче също е факт - печалбата на Shell не е била толкова ниска от края на 2016 година.

Втората по големина в света публично търгувана енергийна компания се присъединява към конкурентите си Total и норвежката Equinor при отчитане на слаби резултати за тримесечието.

"Ние постигнахме добри резултати на паричните потоци, въпреки променливата печалба. Това се случи в тримесечие, в което се наблюдаваха предизвикателни макроикономически условия при рафинирането и химикалите, както и по-ниски цени на газа", заяви в изявление главният изпълнителен директор Бен ван Бюрден.

Shell не откри петрол край Бургас

Shell не откри петрол край Бургас

Не е ясно какви ще са бъдещите действия на компанията в блока "Хан Кубрат"

Нетният доход, който фирмата бележи за второто тримесечие на 2019 година, се срина с 25% до 3,6 милиарда долара от преди година. Прогнозата на анализаторите бе 4,93 милиарда долара.

Паричният поток на Shell нарасна до 11 милиарда долара от 9,5 милиарда преди година. Свободните средства обаче спадат до 6,9 милиарда долара през за месеците април, май и юни 2019 г.

Shell се съсредоточи върху генерирането на кеш като ключова мярка за растеж, насочвайки се към свободен паричен поток от 25 до 30 милиарда долара годишно между 2019 и 2021 година и до 35 милиарда долара до 2025 година.

Във вторник конкурентът BP отчете по-силна от очакваната печалба през тримесечието, която почти не се промени спрямо година по-рано. В същото време France Total и Equinor отчитат рязък спад в приходите. Резултатите от финансовите отчет на Exxon Mobil и Chevron се очакват утре.

Shell ще изплати на акционерите $125 милиарда за 5 години

Shell ще изплати на акционерите $125 милиарда за 5 години

Това предвижда новият стратегически план на компанията