Към средата на април 91% от всички строителни дейности за газопровод IGB - българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора са завършени.

Останали са двете газоизмервателни станции край Стара Загора и Комотини, съобщиха от проектната компания ICGB. Процесът по изграждане напредва с бързи темпове - ГИС Стара Загора е завършена на 87% и се очаква пневматичните тестове на станцията да започнат около края на април. Газоизмервателната станция в Комотини - значително по-голямо съоръжение от тази в Стара Загора- е готова със степен на завършеност- 66% и изпълнителят на ИПС се ангажира да я завърши най-късно до края на юни.

Интерконекторната газова връзка с Гърция се очаква да е готова до месеци

Интерконекторната газова връзка с Гърция се очаква да е готова до месеци

Има възможност за по-сериозно сътрудничество между България и Гърция при вноса и износа на електроенергия, смята премиерът Кирил Петков

Диспечерският център край Хасково е почти завършен. С вече завършени 97% от строително- монтажните работи, инсталирането и тестването на системите за измерване и управление, са следващата планирана стъпка.

Рекултивацията вече започна по цялото трасе на газопровода. Трасето с обща дължина от 182 километра трябва да бъде възстановено в първоначалното му състояние, в съответствие с всички екологични стандарти и местно законодателство. Към средата на април повече от 70 км от трасето на газопровода са вече напълно възстановени.

Проектът е съвместен е се развива от компанията на територията на двете държави, представлява се от двама изпълнителни директори и двама акционери - 50% от БЕХ, чийто принципал е Министерство на енергетиката и 50% от "Посейдон", зад които са гръцката алтернатива на "Булгаргаз" и италианската.

Това, което забави проекта е, освен коронавируса и закъснението във веригата доставки на наземните съоръжения, 8 броя кранови възли, които дойдоха в края на февруари. Но те вече са тествани. Остава хидротестване на газоизмервателната станция в Стара Загора и тази в Комотини, каза пред БНТ Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания.

Тя заяви, че са имали ограничения в бюджета и гръцката компания строител "Авекс" са дали подходящ бюджет.

Европа отпуска на Северна Македония милиони евро за газова връзка с Гърция

Европа отпуска на Северна Македония милиони евро за газова връзка с Гърция

Европейската инвестиционна банка дава на страната €28,9 милиона от общата инвестиция в размер на €100 милиона

"Не сме максимално доволни, защото очаквахме по-бързо да приключат. Много усилия и енергия ни коства това да ги накараме да работят по-бързо. Но има надежда, вече сме на финалната права, има сериозна подкрепа и натиск", каза Георгиева.

Тя уточни, че строителят дължи неустойки за това забавяне. От 1 януари са начислени неустойки в размер на около 90 000 евро на ден, но не повече от 10% от стойността на контракта, който е 145 млн, като те биха се начислили до средата на юни.

Георгиева каза още, че 50% от капацитета на проекта е резервиран. Като, освен 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан, има и резервации на други търговци, които за първи път стъпват на българския пазар.

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли
Обновена

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли

Еленко Божков прогнозира 30% ръст на цената на алтернативното гориво

Има изключителни шансове този терминал да запълни не само капацитета от 3 млрд, но да бъде ъпгрейднат до 5 млрд. с помощта на компресорна станция. Този газопровод има потенциали не само за България, но защо не и за внос към Украйна, към Западните Балкани, допълни изпълнителният директор на ICGB от българска страна.