Известната шведска компания за производство на алкохол Absolut, която е част от френския концерн Pernod Ricard, ще се завърне на руския пазар. Това съобщи изданието Kristianstadsbladet, позовавайки се на вицепрезидента на компанията по корпоративни въпроси и комуникации Паула Ериксон.

"Преди малко повече от година Pernod Ricard спря целия внос в Русия и износ от Русия. Сега това се отменя", се казва в публикацията.

Точният брой на марките алкохол на компанията - включващи и много популярната водка Absolut - които отново ще бъдат доставяни на руския пазар, засега не се уточнява.

На свой ред агенция Интерфакс цитира мнението по въпроса на Вадим Дробиз, директор на Центъра за изследване на федералните и регионалните пазари на алкохол.

По думите му, "Absolut имаше изключителното право да разпространява своите първокласни и много популярни продукти в Руската федерация. Тъй като наличностите са били големи, нямаше недостиг на пазара и от края на миналата година започна паралелен внос.

Руският пазар не е най-големият за премиум алкохол, но все пак е съвсем ясно, че компанията усети осезаемо оттеглянето си от него", обяснява Дробиз.

Според експерта, решението на Absolut да се върне в Руската федерация е само "първата птичка", която ще бъде последвана от други".

Израел изпревари Германия по внос на руска водка през 2022 година

Държавата, изпреварила Германия по внос на руска водка през 2022 година

Европейските страни съкратиха вноса си на алкохол от Русия