Изпадналата в затруднения германска компания Siemens Energy планира да намали разходите в бизнеса си с вятърна енергия чрез мащабна реорганизация, предаде ДПА. Очаква се преструктурирането на дъщерното дружество Siemens Gamesa да спести на затруднената компания около 400 млн. евро (438 млн. долара) до фискалната 2025-26 година.

Главният изпълнителен директор на Siemens Energy, Кристиан Брух, обяви миналата седмица, че Siemens Gamesa трябва да се върне към печалба тази година, две години по-късно от първоначално планираното.

Некачествени вятърни турбини "издухаха" една трета от пазарната стойност на Siemens Energy

Некачествени вятърни турбини "издухаха" една трета от пазарната стойност на Siemens Energy

Отстраняването на дефектите ще струва над 1 млрд. евро и ще отнеме години

Бизнесът с вятърна енергия стана причина базираната в Мюнхен компания да отчете загуби за милиарди евро през изминалата финансова година. От една страна, наземните вятърни турбини тип 5.X се оказаха източник на многобройни технически проблеми, а от друга - офшорните проекти са белязани от забавяния и растящи разходи.

Siemens Energy има голям брой неизпълнени поръчки, но се нуждае от допълнителни средства под формата на гаранции, за да се справи с това изоставане. Миналата седмица компанията постигна споразумение с банки и федералното правителство за предоставяне на гаранции за обезпечаване на поръчките. Германското правителство предлага гаранция в размер на 7,5 млрд. евро, за да осигури банкови гаранционни линии в размер на 12 млрд. евро.

Siemens Gamesa планира да се съсредоточи върху конкретни региони и продукти, като основният й пазар е Европа.

Siemens Energy беше подразделение на германския инженерен и производствен гигант Siemens, беше отделена в самостоятелна компания през 2020 г. Конгломератът продължава да държи миноритарен дял в енергийната компания.