Като след ураган изглежда реномето на германската Siemens Energy, след като стана ясно, че вятърните турбини на подразделението ѝ Siemens Gamesa имат много сериозни технически проблеми, съобщават световните агенции.

За броени часове акциите на компанията се сринаха с 33%, след като стана ясно, че отстраняването на дефектите ще струва над 1 млрд. евро и ще отнеме години.

Светът отчете рекорден дял на вятърна и на слънчева енергия в производство на електроенергия

Светът отчете рекорден дял на вятърна и на слънчева енергия в производство на електроенергия

Енергийният сектор е най-големият източник на емисии на въглероен диоксид

Контекст: Siemens Gamesa е резултат от обединението на турбинния бизнес на Siemens и испанската Gamesa, като германският гигант притежаваше част от собствеността.

През януари започнаха да се появяват информации за аварии с турбини на Siemens, като те доведоха до допълнителни разходи за ремонт и поддържка в размер на 472 млн. евро.

Засегнати са монтирани както на сушата, така и в морето системи. Първоначално се смяташе, че дефектни компоненти като лагери и ротори са отговорни за проблема, но вече не се изключва и грешка още на чертожната дъска.

Офшорната вятърна електроцентрала, която ще захранва 1 милион домакинства, вече работи

Офшорната вятърна електроцентрала, която ще захранва 1 милион домакинства, вече работи

Разположена е на 23 километра от брега на Зееланд, в югозападната част на Нидерландия

В опит да овладее ситуацията, Siemens Energy пое пълен контрол върху Siemens Gamesa преди няколко седмици.

Детайли: Сега Siemens Energy преразглежда и прогнозата за приходите си за цялата година. Според трейдъри и анализатори голямата въпросителна е за реалния мащаб на проблемите.

Изпълнителният директор на Siemens Gamesa Йохен Ейкхолт беше откровен: "На няколко пъти казах, че няма нищо, което да е видимо в Siemens Gamesa и да не присъства другаде. Вече не бих заявявал подобно нещо".

В Шотландия монтираха най-мощната вятърна турбина в света

В Шотландия монтираха най-мощната вятърна турбина в света

Вятърната централа осигурява 70% от електричеството на Абърдийн

Новото ръководство на компанията твърди, че в продължение на години част от корпоративната култура е било "твърде много неща да се замитат под килима".

Какво следва: Siemens Energy ще оповестят повече за проблемите с вятърните турбини в началото на август. Това ще е важно обявление и за Siemens AG, които запазват една трета от енергийната компания, но отдавна имат желанието да го продадат на изгодна цена - нещо, което с настоящия скандал изглежда почти невъзможно.