Голяма офшорна вятърна електроцентрала в Нидерландия вече е напълно работеща и твърди, че осигурява достатъчно зелена електроенергия за захранване на един милион домакинства. Собственик е датската енергийна компания Orsted.

Разположена е на 23 километра от брега на Зееланд, в югозападната част на Нидерландия. Морският вятърен парк Borssele е с мощност 752 мегавата и обхваща площ от 112 квадратни километра. Той използва 94 вятърни турбини от Siemens Gamesa, пИше CNBC.

Orsted описва съоръжението като втората по големина действаща офшорна вятърна централа в света. Най-голямата е Hornsea One, е с мощност 1,2 гигавата и също е разработен от Orsted.

Новините за пускането в експлоатация на Borssele идват в контекста на желанието и заявките на Европейският съюз да увеличи капацитета си за офшорни вятърни съоръжения от 12 на 300 GW до 2050 г.

В момента се предвиждат редица големи офшорни вятърни проекти, разположени в европейски води. Те включват вятърната централа на Dogger Bank във Великобритания, която напусна ЕС през януари 2020 г.

В края на миналата седмица стана ясно, че е приключила сделка за финансиране на първите две фази от проекта. Според SSE инвестициите за Dogger Bank A и B ще възлизат на приблизително 6 милиарда британски лири или около 8 милиарда долара.

За разлика от Европа САЩ все още е сравнително нова в стъпките за възобновяеми енергийни източници.

Първата офшорна вятърна централа в страната Block Island с мощност 30 MW, която също се експлоатира от Orsted - стартира търговски операции едва в края на 2016 г..

През следващите няколко години обаче секторът може да се развие. Компаниите започват да инвестират големи суми в проекти, разположени край Източното крайбрежие.

През септември, например, петролният и газов гигант BP взе 50% участие в проектите на Equinor's Empire Wind и Beacon Wind, които се намират съответно край бреговете на щата Ню Йорк и Масачузетс.