Производството на чиста енергия, в частност вятърна и слънчева, в световен мащаб, достигна рекордните 12% от световното производство на електроенергия миналата година, спрямо 10% през 2021 г., Това сочат данни от доклад на независимия мозъчен тръст за климата и енергията Ember, цитиран от Reuters.

Ember проучва данни за енергийния сектор от 78 страни в световен мащаб. Според доклада всички възобновяеми енергийни източници и ядрената енергия заедно представляват 39% дял от световното производство миналата година, като делът на слънчевата енергия се е увеличил с 24%, а на вятърната със 17% на годишна база.

Германия ще затвори последните си АЕЦ тази седмица

Германия ще затвори последните си АЕЦ тази седмица

От 2003 г. насам в страната са затворени шестнадесет реактора

Дори на фона на енергийната криза и възраждането на някои стари въглищни електроцентрали в определени страни, за да отговорят на търсенето, производството на въглища нарасна с едва 1,1%, докато производството на електроенергия от газ намалява с 0,2%.

С 1,3% са се увеличили емисиите на CO2 от енергийния сектор миналата година. Растежът в производството на вятърната и слънчевата енергия забави това покачване. Ако си представим, че цялата електроенергия от вятърна и слънчева енергия идваше от изкопаеми горива, то емисиите от енергийния сектор щяха да бъдат с 20% по-високи през 2022 г., се казва в доклада.

При среден ръст на търсенето на чиста енергия, Ember прогнозира, че производството на изкопаеми горива ще намалее с 0,3% тази година, както и по-големи спадове през следващите години.

Енергийният сектор е топ източник на емисии на CO2. Международната агенция по енергетика смята, че трябва да стане първият сектор, който ще достигне нетни нулеви емисии до 2040 г. и това би означавало, че вятърната и слънчевата енергия ще трябва да достигнат 41% от световното производство на електроенергия до 2030 г. Това обаче се случва със сравнително бавни темпове.

В Германия например едва 551 вятърни турбини са инсталирани през миналата година и това на фона на плановете на страната да затвори на всички въглищни електроцентрали в страната до 2038 г. Според канцлера на страната Олаф Шолц Германия ще трябва да инсталира "четири до пет вятърни турбини на ден" през следващите няколко години, за да отговори на нуждите си.