Автомобилната компания, Skoda Auto, част от Volkswagen Group, вече присъства официално на още един пазар. С цел да се превърне във водещ европейски автомобилен производител в страната, чешката марка лансира първите си продукти във Виетнам и обяви, че от следващата година на местно ниво ще започне и производствен процес.

От Skoda Auto споделят, че плановете на фирмата са за изграждане на търговска мрежа, в която ще бъдат включени около 30 дилърства, както и за годишни продажби на ниво от над 40 000 единици след 2030 година.

Първите модели, които Skoda Auto предлага на виетнамския пазар са Karoq и Kodiaq, които ще бъдат внасяни от Европа, а от следващата година ще започне производство на местно ниво, в това число и на новия SUV модел Kushaq, който е разработен специално според нуждите и очакванията на индийските потребители.

След Kushaq, седанът Slavia също ще бъде представен във Виетнам като модел с местно сглобяване през 2025 г. по същата схема CKD. Skoda вярва, че до 27 000 автомобила могат да бъдат сглобени във Виетнам годишно след 2027 г.

Предвид силния потенциал за растеж на пазар, където има по-малко от 40 автомобила на 1000 жители, Skoda очаква годишните продажби да достигнат 30 000 единици през следващите няколко години, като този брой се очаква да нарасне до над 40 000 единици след 2030 година.

"Вълнуваме се от това да се включим в динамичната виетнамска икономика и с нова група клиенти в този бързоразвиващ се пазар. Това е и следващата стъпка в нашата стратегия за ускоряване на интернационализацията, укрепване на нашата марка в региона ASEAN и засилване на взаимодействието между нашите два ключови пазара Индия и Европа", коментира Клаус Зелмер, изпълнителен директор на Skoda Auto, цитиран от auto-press.net.

След пазарното въвеждане на Karoq и Kodiaq във Виетнам, Skoda планира пускането в продажба на Octavia и Superb, както и на 100% електрическото автомобилно семейство Enyaq.