Български IT гигант Sirma Group обяви навлизането си на скандинавските пазари. Това ще стане чрез дъщерното ружество на софтуерната компания "Сирма Солюшънс".

То стартира дейност в Стокхолм, Швеция, като част от стратегията си за разширяване във връзка с нарастващата клиентска база в Северна Европа.

"Сирма Груп Холдинг" създава новото дружество - Sirma AB, което е базирано в столицата на Швеция. Търговският фокус на компанията ще бъде върху скандинавските пазари, както и регионите BENELUX и DACH.

Снимка 539737

Източник: iStock

Фирмата ще предлага пълния пакет от продукти и услуги, които групата предоставя. Sirma AB ще бъде ръководена от местен мениджър и екип, които ще имат задачата да установят трайни партньорства с глобални и регионални клиенти.

В новия екип включват Катя Забелинская, която ще заеме позицията директор "Нови пазари" и Анна Шемякина, която ще поеме ролята на Директор "Стратегическо снабдяване". Те ще ръководят стратегическия растеж на компанията по отношение развитието на бизнеса и съответно снабдяването.

Софтуерната Sirma Group продава Sirma AI за близо 20 милиона лева

Български IT гигант продава дъщерната си компания за близо 20 милиона лева

Пазарната капитализация на компанията е близо 37,4 милиона лева

"С присъствие в Швеция - страна, която може да се похвали със значителен брой световно признати технологични еднорози и е пионерски регион за устойчив растеж, компанията ще бъде готова да разшири пазарното си присъствие и да създаде база за обмен на технологии и растеж на компетенциите", коментира Катя Забелинская.

Припомняме, че в края на март Sirma Group приключи сделка за 23,8% от капитала на Sirma AI - дъщерното си дружество, търгуващо като Ontotex. Стойността на сделката е близо 20 милиона лева или малко под €9,5 милиона.

Продадените акции бяха собственост на дъщерното дружество на холдинга "Сирма Солюшънс" АД.

Купувачите на акциите са Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), унгарското дружество OTX-Partner Korlatolf Felelossegu Tarsasag и членът на съвета на директорите на "Сирма Груп Холдинг" Атанас Киряков.

Най-голям дял от тези акции придобива ЕБВР, като стойността им е €6,96 милиона. Унгарската компания придобива дялове за €2 милиона, а Атанас Киряков - за €500 000.

През 2022 година "Сирма Солюшънс" първо продаде мажоритарен дял от "Сирма Ей Ай" на регистрираната в Люксембург компания New Frontier Technology Invest SARL, която е част от базирания в Лондон инвестиционен фонд Integral Venture Partners, за над €19,5 милиона.

В края на миналата година ръководството на холдинга реши да бъдат продадени и останалите акции.

През последната година акциите на "Сирма Груп Холдинг" поскъпват с над 21%, а пазарната капитализация на компанията достига почти 37,4 милиона лева.

Sirma Group продава Ontotex на базиран в Лондон консорциум

Българска софтуерна компания продава дъщерното си дружество за €30 милиона

Инвестицията ще бъде под формата на увеличение на капитала, комбинирано с вторична покупка на акции