Българскaта софтуеренa компания Sirma Group Holding ще продаде дъщерното дружество си Sirma AI, търгуващо като Ontotex, на консорциум, воден от мажоритарен акционер в Обединеното кралство Integral Venture Partners. Сделката ще позволи на целевата компания да се съсредоточи върху международната експанзия, с фокус върху американския пазар.

Инвестицията на обща стойност над €30 милиона ще бъде под формата на увеличение на капитала, комбинирано с вторична покупка на акции, се казва в изявление на Ontotex.

Българският Sirma Group Holding продава дъщерната си Sirma AI на британската инвестиционна компания

Българският Sirma Group Holding продава дъщерната си Sirma AI на британската инвестиционна компания

Дъщерното дружество Sirma AI, търгува като Ontotex

Конкретните параметри на сделката не се разкриват. Очаква се тя да приключи през август 2022 г., без да се изискват регулаторни одобрения.

Освен базирания в Лондон инвестиционен посредник, консорциумът включва PortfoLion Capital Partners, подразделението за рисков капитал и частен капитал на унгарската OTP Bank и базираната в Лондон инвестиционна платформа Carpathian Partners, фокусирана върху технологиите.

Свежият капитал ще позволи на Ontotext да инвестира в по-нататъшно развитие на своята продуктова гама с технологични решения за специфични индустрии, както и да засили пазарната си позиция.

"Сирма Груп Холдинг" ще финансира български стартъпи с до €400 000

"Сирма Груп Холдинг" ще финансира български стартъпи с до €400 000

Българската компания става инкубатор за стартиращи предприемачи

По-рано през май бордът на Sirma Group Holding одобри оферта за продажба на мажоритарен дял в дъщерното си дружество Sirma AI, търгуващо като Ontotex, на базираната в Лондон инвестиционна фирма Integral Venture Partners при оценка на целия целеви бизнес от 28,5 милиона евро, припомня See News.