Българската софтуерна компания "Сирма Груп Холдинг" създаде инкубатора за стартиращи предприемачи Sirma Venture Lab. Той ще подкрепи перспективни технологични стартъпи от България с финансиране в размер на до €400 000, съобщиха от компанията. То ще се извършва в партньорство с Innovation Capital.

През май тази година "Сирма" навърши 30 години от създаването си, като до момента е помогнала на над 300 стартъпа да се развият и да израснат, а много от тях са се превърнали в разпознаваеми международни фирми.

Най-добрите сред участниците ще получат инвестиция в размер на €50 000, с опция някои от тях да получат и последващо финансиране, достигащо до 350 €000.

Софтуерната "Сирма Груп Холдинг" придобива 80% от "Сайънт"

Софтуерната "Сирма Груп Холдинг" придобива 80% от "Сайънт"

Цената на сделката не се посочва

От софтуерната компания уточняват, че предприемачите, които имат желание да се включат в новия инкубатор, могат да кандидатстват за това до 31 май. Самата програмата ще стартира на 20 юни, а за 25 септември е предвиден демонстрационен ден, в който участниците ще представят своето развитие.

"Създавайки Sirma Venture Lab искаме да ускорим развитието на българската технологична индустрия, като помогнем с това, в което сме най-добри - стартирането и развитието на нови бизнеси на знанието", коментира Момчил Зарев, който е мениджър на Sirma Venture Lab.

Инкубаторът ще търси перспективни български стартъпи, които могат да се превърнат в световни явления в области като финтех, здравни технологии, Индустрия 4.0, логистика, автомобилна индустрия и туризъм.