Българският софтуерен разработчик Sirma Group Holding съобщи, че неговият борд е одобрил оферта за продажба на мажоритарен дял от дъщерното си дружество Sirma AI, търгуващо като Ontotex, на базираната в Лондон инвестиционна компания Integral Venture Partners. Оценката на цялата стойност на бизнеса е 28,5 милиона евро (30 милиона долара).

Доставчиците - Sirma Solutions, Ontotext и Sirma Group Holding, ще получат комбинирани приходи от около 19,5 милиона евро, от които делът на холдинга ще бъде 6,6 милиона евро.

"Сирма Груп Холдинг" ще финансира български стартъпи с до €400 000

"Сирма Груп Холдинг" ще финансира български стартъпи с до €400 000

Българската компания става инкубатор за стартиращи предприемачи

Потенциалният директен купувач е регистрираното в Люксембург звено на Integral Venture Partners New Frontier Technology Invest, съобщи SeeNews.

Акциите на Sirma Group скочиха с 51% във вторник, затваряйки на 0,755 лева ($0,40/0,38 евро) на Българската фондова борса (БФБ).

Integral Venture Partners има офиси в Лондон, Будапеща и Белград. Компанията съветва и управлява институционален капитал от инвеститори като Европейския инвестиционен фонд (EIF), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и дъщерната на Световната банка Международна финансова корпорация (IFC), както и индивидуални фондове, притежавани от световни предприемачи и семейни офиси.

Като допълнително условие купувачът се е съгласил да участва в увеличение на капитала на Sirma AI в размер на 10,75 милиона евро, което води до притежаване на 76,2% от акционерния капитал на целевата единица. Sirma Solutions ще запази баланса от 23,8% от собствения капитал.

"Сирма Груп" пуска нови 40 милиона акции

Български IT гигант пуска нови 40 милиона акции

КФН одобри проспекта за увеличение на капитала

Сделката трябва да бъде одобрена от банките, предоставящи финансиране, както и от акционерите на Sirma Group Holding, които ще гласуват на общо събрание на 24 юни.

В отделна заявка българският холдинг информира, че е извършил увеличение на капитала на Sirma AI чрез издаване на около 4,94 милиона нови обикновени акции по 10 лева всяка и 1,17 милиона акции от клас А по 14,50 лева. В резултат на това Sirma Solutions притежава 2,8 милиона обикновени акции и 654 414 акции от клас А, докато Ontotext притежава 2,12 милиона обикновени акции, а Sirma Group Holding притежава 376 855 акции от клас A.

Софтуерната "Сирма Груп Холдинг" придобива 80% от "Сайънт"

Софтуерната "Сирма Груп Холдинг" придобива 80% от "Сайънт"

Цената на сделката не се посочва

Sirma AI купи фирмата за семантични технологии Ontotext през 2019 г. за 21,25 милиона лева. Придобитата компания е специализирана в разработването на продукти и услуги, базирани на технологии, базирани на изкуствен интелект (AI) и семантични бази данни за глобални предприятия в областта на финансите, здравеопазването, публичния сектор и промишленото производство. Неговото клиентско портфолио включва S&P, Financial Times, Johnson Controls, автомобилния конгломерат Stellantis, BBC и британския парламент.